Har varit inne på det här förr men tar det en gång till. Nej, du ska inte ha en spänning i magen när du springer! Hör du det? Sluta spänn magen! Och sluta spänn skinkorna eller försöka ”aktivera” dem när du skjuter ifrån! Det kommer inte att funka. Enligt VM-guldmedaljören Daniel Ståhl i citatet här ovan (bild 1) funkar det uppenbarligen inte att spänna sig och ta i när man ska kasta diskus. Och då är diskus ändå en sport som nästan uteslutande bygger på maximal kraft (och kastvinkel). Att då tro att statiska spänningar och att ”ta i” funkar i löpning där det är extremt viktigt med dynamiska rörelser och energieffektiviet under längre tid är helt enkelt feltänkt. 

Tror knappt det går en dag på jobbet utan att jag träffar löpare som aktivt har en statisk spänning i magen, eller i alla fall försöker ha det när de springer. Ofta berättar de lite skamsna att de nog inte klarar att hålla spänningen hela tiden, vilket inte är så konstigt då det är i det närmaste orimligt. I regel har de läst eller hört det någonstans. Ofta kommer påståendet om en lätt spänning i magen i kombination med fraser som ”det är viktigt att ha en stabil bål”. Jag håller med om att att bålmuskulaturen är väldigt viktig för löpare och att väldigt mycket kraft i löpsteget kommer från jobbet genom bål/höft. Men ska du skapa kraft måste muskler röra sig. Du kan ju inte göra en armhävning om du håller armarna statiskt spända och inte böjer på på armbågarna. Om du tittar bilderna på Almaz Ayana här nedan så ser du att magen är liksom sträckt på tvärs. Det är för att höften har roterat lite ner/bak på hennes vänstersida samtidigt som höger axel också har åkt bakåt vilket drar ut muskler och skinn så blir sträck så som de gröna sträcken jag lagt till på högerbilden. Man bör alltså jobba i diagonala rörelser som ett X genom kroppen, eller rättare sagt först / och sedan \. Detta blir dock nästan helt omöjligt om man samtidigt försöker ha en statisk spänning i magen. 

I de flesta sporter kommer kraften från bål/höft, som i boxning, simning, golf, spjut, osv. Så även i diskus. Det är ju därför Daniel Ståhl snurrar runt och sedan trycker till med höft/bål och mest låter armen bli en hävstång/katapult som skickar iväg den lilla runda skivan. Om Daniel spänner sig någonstans kommer han inte lyckas skapa så mycket kraft för fortplantning genom kroppen och ut i armen fram till diskusen. Spänningar förstör den dynamiska kraften. Om Daniel blir för ivrig och ”tar i” finns alltså en risk att han både spänner sig och börjar forcera fram armen lite för tidigt istället för att låta kroppsvridningen skapa kraften. Och då kastar han kortare. Det kan ju låta märkligt att man inte ska ta i när man ska försöka kasta diskus längst i världen, men det är så det funkar. Och det är samma sak i löpning. Jobbet som ett X genom kroppen är vad som till stora delar skapar kraft i steget. 

Gissar att få som läser detta har kastat diskus med någon större framgång. Troligen har fler spelat golf. Så om du istället tänker på ett golfslag, vilket lite fler har provat. Där blir det också rätt dåligt om du spänner dig och ”tar i” och försöker slå hårt med armarna. Det är när du mest bara lyfter armar/klubba och sedan hittar en kraftfull och dynamisk, men ändå avslappnad rörelse från höften som i sin tur drar fram armar/klubba som bollen flyger långt. 

Det är dessutom många löpare som tror att man jobbar med rumpan när man skjuter ifrån den där sista biten precis innan man lyfter på foten. Det gör man inte. Det här har studerats många gånger när man mäter muskelaktivering. Störst aktivering är det i skinkorna vid ”midstance”, vilket är när man har landat och komprimerats lite och rörelsen precis vänder så man börjar skjuta ifrån. Foten är då ganska rakt under kroppen. Då är aktiveringen som absolut störst. Ju längre bak foten kommer desto mindre aktivering i sätet är det och under de där sista centimetrarna innan foten lämnar marken är det nästan ingen aktivering av rumpan alls. Det är därför rätt fåfängt försöka skapa kraft genom att trycka till i slutet av steget. Detta för att det helt enkelt inte funkar så. 

Men om du börjar tänkta på att trycka ifrån lite tidigare i steget, borde inte det funka, kanske du tänker nu. Nej. Du kan inte starta rörelsen i benet. Det är lika dumt som om Daniel Ståhl skulle forcera iväg armen innan vridningen av kroppen/höften har fullföljts. Det är därför avslappning är så extremt viktigt. Om Daniel skulle försöka hålla en statisk spänning i sin arm genom hela kastet eller tänka på att kasta med armen skulle han inte komma långt. 

Jag är förresten rätt van att bli missförstådd. Bara för att jag säger att du inte ska spänna magen väljer många att tolka det som att man inte ska arbeta med muskler i bålen. Inget kan vara mer fel. Men ett dynamiskt arbete som ett X genom hela kroppen/höften är något helt annat än att försöka ha en statisk spänning som omöjliggör ditt X. Gör därför som Daniel Ståhl. Ta inte i och försök inte ha statiska spänningar i varken bålen eller i sätet genom rådet ”tänk att du har en femkrona mellan skinkorna”. Och försök inte skjuta ifrån med benet. Det är inte där kraftgenereringen startar.