Ökar inte skaderisken i knän och/eller risken för smärtor i hälen eller andra typer av löparskador om man landar på hälen när man springer? Nej. Det slår japanska forskare fast när man tittat på löpare mellan 16 och 18 år.

Lite då och då kontaktas jag av personer som berättar att deras barn har för dålig löpteknik och vill att jag ska hjälpa dem. De brukar då skriva saker som  ”han/hon har inget klipp i steget” och ”han/hon har landar på hälarna”. Nu är det extremt olika hur barn utvecklas. Bara för att ett barn inte är snabbast i laget/klubben/klassen när de är nio år betyder inte att de för alltid i resten av livet kommer att vara ”dåliga” löpare/fotbollsspelare. Se till att de har så kul som möjligt så kommer de vilja fortsätta träna och då kommer de utvecklas, brukar mitt svar vara. 

Just det där med ”han/hon landar på hälarna” är i stort sett standard. För det har vi ju alla hört. Att om man landar på hälen är man mindre effektiv och man ökar skaderisken. Det här har jag skrivit om många gånger tidigare då jag brukar referera till olika studier, till exempel den från VM 2017, då cirka 3 procent av maratonlöparna satte ner framfoten först medan ca 70 procent satte ner hälen först (resten ”midfoot”) vid en av de mätstationer som Internationella friidrottsförbundet hade satt upp. 

Nu har jag sett en studie som tittat på hur det ser ut med just korrelationen mellan att landa på hälen och skaderisk hos ungdomar. 

Studien är från Japan och det man tittat på är ungdomar som går på High school, vilket i Japan i regel betyder att det är mellan 16 och 18 år gamla. Dessvärre (men ack så vanligt) var det bara manliga studenter som ingick i studien. 123 ”male Japanese high school runners” ingick i studien. De fick bland annat svara på frågor om sin träning, skadehistorik, osv. Så filmade man dem i ett labb på ett löpband och delade in dem i två kategorier – de som satte ner hälen först och de som inte gjorde det (dvs både midfoot- och framfotslandning). 

Slutsats: Det fanns ingen förhöjd risk för löparskador för de löpare som landade på hälen jämfört med de som inte landade på hälen. Däremot fanns en lite förhöjd risk för achillodynia, vilket är ett smärtsyndrom i hälsenan, hos de som inte landade på hälen.
De som säger åt en 16-åring att de förstör knäna om de landar på hälen när de springer har alltså inte vetenskapliga belägg för detta. Det betyder inte att en löpare i sena tonåren som landar på hälen och har knäproblem och sedan jobbar med tekniken så de landar mer midfoot/framfot och då blir av med knäproblem ljuger. Men enligt den här studien kan man inte säga att landning på hälen när man springer ökar skaderisken. 

Länk till studien: https://www.minervamedica.it/en/journals/sports-med-physical-fitness/article.php?cod=R40Y9999N00A22032502