I serien ”Saker som folk säger utan minsta belägg annat än magkänsla” har vi kommit till klassikern: ”Springer du barfota får du automatiskt ett naturligt bra löpsteg som är mer på framfoten med landning under kroppen. För ingen sätter ner foten för långt fram med hälen först när de springer barfota.”

Varje dag när jag kommer hem från jobbet har jag mobilen full med filmer på olika löpare. Jag filmar för att visa att de inte alls ser ut som de tror. Det kan vara löpare som lutar jättemycket framåt men på min film högt och ljudligt säger: ”Nu lutar jag jättemycket bakåt”. Man ser inte ut som man tror. Om du nu tänker: ”Men jag har nog rätt bra koll” är svaret troligen ”Nej, det har du inte”.
På den här filmen ser vi en löpare som springer barfota på asfalt. Jag frågade löparen varför denne inte hade skor. Fick till svar att sedan skorna slängdes har löpsteget blivit mycket bättre då vederbörande numera sprang bara på framfoten och landade rakt under kroppen. Frågade om jag fick filma. Det fick jag. Du ser en stillbild av det hela på bilden längst upp. Foten går tydligt snett ner/fram, för långt framför kroppen med tydlig hällandning. Löparen blev mycket förvånad.
Att tro att man har full koll på hur man springer och/eller sätter ner foten när man har skor på sig känns då ganska naivt (om man inte filmat/gjort test). För uppenbarligen har man inte ens koll på det när man springer barfota på asfalt (alla som ändå tänker ”men jag skulle inte göra så där” räcker upp en hand). Några rutor rörligt material på fotisättningen på hur det ser ut ser du på mitt instagramkonto här.
Nej, det är heller inte så att man automatiskt blir skadad för att man springer så här. Jag har träffat löpare som gör exakt så här och som sprungit så i flera år utan skador.
Summering: Nej, du vet nog inte riktigt hur du rör dig, samt nej, det är verkligen på inget sätt så att alla ”automatiskt” landar på framfoten under kroppen bara för att de springer barfota. Inte ens om det sker på asfalt, vilket denna film så tydligt visar.

ps. man måste heller inte sätta ner framfoten först för att vara en riktigt bra löpare