Du vet inte om du har sträckt dig eller om du mest är stel, men det gör ont där musklerna på baksida lår fäster uppe vid sittbenet. Det kan funka att springa även om det gör lite ont och det är rätt vanligt att det gör ont även när man sitter, t.ex. kör bil, och ger inte med sig även om du vilar. Om det här stämmer på dig finns det mycket som talar för att du drabbats av proximal hamstringstendopati. Ett krångligt namn för en vanlig löparskada. 

 Det här handlar alltså INTE om när du av okänd anledning tyckte det var bra att maxa 100 meter mot dina kompisar och känner hur det hugger till i baksida lår. Då blir det ett ganska tydligt ”hugg”. Tänk 100-meter-sprinters) eller när en ytterforward i Serie A gör en rush och sedan rullar 300 varv medan han håller sig för baksida lår. Då sitter skadan ofta mitt i muskelbuken. Mitt mellan sittben och knäveck. 

Proximal hamstringstenodopati kommer sällan akut utan ofta mer som en smygande värk i baksidan högt upp mot sittbenet. 

– Det gör att folk ofta tänker ”Äsch, det är inte så farligt” och kommer först efter kanske 4-5 månader. Det går att springa. Det gör lite ont, men funkar, säger Richard Bäckström, naprapat och specialist på löparskador och som ofta anlitas av svensk landslaget när de ska ut på tävlingar och träningsläger. 

Vi kan ju börja med de dåliga nyheterna direkt. Det här är en ganska besvärlig och frustrerande åkomma. Och ju högre upp mot sittbenet smärtan sitter desto längre tid kommer det nog att ta att bli helt smärtfri igen. Bland de goda nyheterna är att jag ett par månader innan den här artikeln skrevs blev kontaktad av en kvinna som drabbats av just det här problemet och var orolig för den skulle hämma henne när hon kom för sin bokade löpanalys hos mig. Jag svarade då en kortfattad variant av det du får lära dig i den här artikeln. Och när hon sedan kom för sin analys var hon strålande glad och sa direkt när hon klev in över tröskeln något i stil med: ”Jag gjorde som du sa och är nu helt bra. Har även skickat dina övningar till min naprapat som inte fick ordning på problemet”. 

– En intressant grej med skadan är att det nästan bara drabbar löpare. Andra vanliga löparskador, som plantar fasciit kan vem som helst få. Men det här problemet drabbar nästan bara löpare. Det är inte alls alls vanligt bland tennisspelare eller fotbollsspelare, säger Richard Bäckström men tillägger att även dansare och gymnaster kan drabbas.

Det kan alltså göra ont när man springer. Ondast gör det i regel när man springer intervaller och om man trycker på i backar. Men löpning i mystempo brukar funka bättre. Många får också ofta ont bara av att sitta. Till exempel kan det vara problem med att köra bil längre sträckor. 

Enligt Richard Bäckström är det i regel i det lite svagare benet som skadan hamnar. 

– De flesta är lite mindre muskeltonus i det benet. De är kanske inte så så mycket svagare, men man känner i regel att det friskare benet är lite tjockare. 

Precis som med många andra skador är det inte all säkert att det är där man har ont som problemet sitter. Istället handlar det ofta om någon typ av obalans. De flesta människor är mer eller mindre obalanserade. Alla som är högerhänta är gissningsvis ganska mycket starkare i högerarmen och har även bättre koordination på den sidan, vilket så klart seglas nedåt i kroppen. När löpare med proximal hamstringstenopati kommer till Rickard Bäckströms naprapatklinik börjar han med att kolla ryggen först. De får böja åt olika håll, göra utfallssteg, knäböj, osv. 

– Jag tittar på hur de rör sig och om de vet finns vridningar i kroppen på olika sätt. Så får man fortsätt upp från bäckenbenet upp genom ryggen via ländrygg, bröstrygglängs till nacken. Jag tittar efter om det finns obalans. 

Men du kan så klart även göra saker själv. När du får ont är det bra om du först tar det lite lugnt. Även om ofta känns stramt där du har ont ska inte hålla på att stretcha då det redan är frågan om en sträckskada. Försöker stretcha direkt från start du så drar du i skadan och irriterar det ännu mer. Börja därför gärna med att vila i tre veckor. Alltså ingen löpning. Du kommer däremot fortfarande ha ont efter att ha vilat i tre veckor. 

Sedan är det dags för övningar. Att göra stretchöningen ”Duvan” är bra att börja med. Du ser den på filmen här nedan. 

Minns du löparen som kontaktade mig med smärta i hamstringsfästet vid sittbenet. Det jag gjorde var att jag skickade filmen här nedan där du hittar övningar som tagits fram av Karl Askling som Richard Bäckström menar är lite av en ”guru” när det gäller hamstringsskador. De tre övningarna som Karl Askling rekommenderar kallas för ”L-protokollet”. Finns massor av filmer på L-protkollet på Youtube. Men det var alltså filmen här nedan jag skickade till löpare som sedan blev smärtfri. 

Som du ser på filmen är det här övningar som direkt siktar in sig på musklerna på baksida lår. Om du fått ont av obalanser i kroppen finns alltså en risk att du forsätter att vara obalanserad vilket kanske inte alls yttrar sig i proximal hamstringstendeopati men att du får ont på något annat ställe när kroppen måste kompensera för obalansen. Kan därför vara bra om någon kunnig människa ser över det hela också. Som Richard Bäckström, till exempel 😀

Vill du komma i kontakt med Richard Bäckström eller någon av hans kollegor på Göteborgs Naprapat- och Idrottsskadeklinik hittar du dem på www.napraidrott.se

 

Vill du ha en bättre löpteknik? Kolla gärna in min onlinekurs. Eller börja med att läsa vad löpare som gått kursen tycker.