Syresättningen i underbenet minskar medan muskelnedbrytningen ökar när man springer med kompressionsstrumpor. Det visar en avhandling skriven av Sophia Halldin Lindorsson, specialistläkare i ortopedi och nu disputerad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, rapporterar Dagens Nyheter. 

I studien fick 20 löpare vid två olika tillfällen springa 10 km på ett löpband. En gång med kompressionssstrumpor och en gång utan. Medan de sprang registrerades trycket inne i tibialis anterior, som sitter på underbenets framsida, och den lokala syresättningen mättes via sensorer på huden och sedan tittade man på skillnader mellan de två löpningarna. Det visade sig att syresättningen var i genomsnitt elva procent lägre med strumporna än utan. Och sämre syresättning betyder sämre prestation.  Dessutom ökade muskelnedbrytning när de sprang i kompressionsstrumpor. 

I DN:s artikel poängterar Sophia Halldin Lindorsson att det gäller kompressionsstrumpor för ökad prestation i löpning. När det gäller stödstrumpor som används efter operationer eller när man flyger finns det tydlig evidens att de hjälper mot blodproppar. Men när de gäller löpning är det alltså inte alls samma fördelar. Tvärt om. 

Gissar att många som läser detta och som älskat sina höga strumpor tänker saker som: ”Men för mig funkar de jättebra och jag kan inte springa utan”. Precis som vanligt tycker jag att man får göra som man vill. Känns något bra, kör på det då. Men om du inte tycker de är jättesköna kan du med gott samvete sluta ha dem. Det har Sophia Halldin Lindorsson gjort.
”Om man använder dem för att öka sin prestation kan man ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan. Jag lade mina på hyllan efter den här studien i alla fall”, säger hon till DN.