”NEJ, JAG BRYR MIG INTE OM MODE. Jag tar bara på mig det jag tycker är skönt när jag tränar och vad jag själv tycker är snyggt”. Sagt av människor i alla tider som brytt sig jättemycket om mode. De kanske inte är medvetna om det, men oj vad viktigt det är för oss alla att passa in i flocken. Och har man varit med ett tag är det kul att se hur olika saker kommer och går – blir snyggt, blir fult, blir snyggt igen. Välkommen till ännu en modespaning från ditt Haute couture-orakel i träningsvärlden. 

När jag i fredags stod på löpbandet på gymmet kunde jag blicka ut över alla som tränade där. Då jag är rätt intresserad av människor och just bytt gymnkedja där det är ett lite annat klientel än på gamla stället sprang jag och kollade hur alla såg ut. Ålder, kön, vad de hade på sig, vilket övningar de gjorde och hur de utförde dem, osv. Upptäckte många spännande saker, men kommer här hålla mig till en sak – vad folk har på sig. Egentligen inga nya saker för den som hänger med, men då många (men långt ifrån alla) som läser den här texten mer är av typen löparnördar än modelejon tänkte jag ta upp de två saker som märktes mest (samt en bonusspaning längst ner). 

1. Vita tubsockor, gärna uppdragna ovanpå långa tights.
2. Keps inomhus i kombination med jättestora hörlurar.

Vi börjar med tubsockorna/tubstrumpor. Jag var ju med när de slog igenom på 1980-talet. De skulle vara vita, lite tjockare än ”vanliga” strumpor och, viktigast, inte ha någon häl. De var bara en rak ”tub”, därav namnet. Utan att ha forskat jättemycket i saken tror jag att dagens tubsockor faktiskt har häl. Men då det som sticker upp ur skon ser exakt likadant ut väljer jag att fortsätta kalla det tubsockor även om de mer är tubsocksliknande strumpor. En sväng under 80-talet var det även väldigt poppis (och vanligt) att man stoppade in sina pösiga jeans i strumporna. Och nu är det exakt samma sak jag ser på gymmet. Mängder med personer har långa tights och har dragit upp sina vita, tjocka tubstrumpor ovanpå sina tights. Från att strumpor har varit under tights i årtionden ska de alltså vara utanpå. 

Och är jag senare samma dag är ett löpevent är det ett flertal som springer i de tjocka, vita tubsockorna och flera har dem ovanpå sina tights.

Se bildbevis nedan:

Om man skulle fråga varför så är svaret kanske att det är skönt eller att det är snyggt eller att man ”inte tänkt så mycket på det, det blev bara så”. Men för 10-15 år sedan hade det aldrig ”blivit så” eftersom det var fult och dessutom visste alla att man skulle ha riktigt tunna löparstrumpor, såna där tubstrumpor fick man ju mest blåsor av skavsår av. Och igen – de var ju JÄTTEFULA! Det visste alla. Men plötsligt är de snygga igen. Hepp!

Självklart har de absolut coolaste haft tubsockor strumpor rätt länge. Gör en googling och hittar en artikel från tidningen Café från 2015 med rubriken: ”Så bär du tubsockor – efter tre enkla regler”. Där konstaterar man att det kan vara okej men det verkar nästa som om det krävs att man även är rik, känd och extremt cool för att komma undan med det. Det står också att det ”…ALDRIG är okej att stoppa in dina jeans i tubsockorna”. Och om man bär dem med foppatofflor ”…så kommer stilpolisen”. Men nu har det gått sju år till och enligt initierade (och yngre) källor jag talat med finns det idag en del personer som har stoppat in jeansen i strumporna även om det inte är jättevanligt. Däremot är det tydligen helt okej att ha tubsockor i sandaler numera. Jag tar det en gång till: Det är okej med vita tubsockor i sandaler! Men självklart  endast om du samtidigt är ung, het och bär dem med ett väldigt stort självförtroende. Jag skulle vara en tönt.  

En som inte var en tönt var min mamma. Det är hon på bilden längst upp när hon som 48-åring sprang Lidingöloppet 1987. I och för sig har hon inte tights, det verkar mer vara någon typ av strumpbyxor, men tubsockorna är på plats. Och även en kvinna lite längre bak på bilden har tubsockor ovanpå tights. Då räknades det mycket som ”sportstrumpor” som var det självklara valet om man skulle sporta. Lägg förresten gärna märke till att min mamma lyckades ha ett rätt snyggt löpsteg på en bild som någon fotofirma tagit längs vägen. En bedrift att applådera bara det. Men även pannbandet är värt en guldstjärna. Det blir liksom inte mer 80-tal än så här.
Varför har jag då med bilden på min mamma? För att visa hur man såg ut när man var riktigt rätt på 80-talet men att den looken har varit stendöd de senaste 30 åren för att nu poppa upp på gym och löparevent och precis överallt, vilket jag upptäckt sedan jag börjat tänka på det här och nu inte ser annat än tubsockor. 

Keps och jättelurar
Så har vi kommit till spaning nummer två. Det är numera jättevanligt att folk på gym, men även i löparspåret, har keps och hörlurar som är jättestora ovanpå kepsen. 

Visst, springer man ute fattar jag att en keps kan hålla undan håret eller värma lite i höstvindarna eller skydda mot sommarsol. Men inne på gymmet? Vilket funktion fyller den där? Gissar att det mest är funktionen: ”Jag ser snygg ut i min keps”, men finns något annat skäl får du gärna berätta det. 

Och jättelurarna? Jo, det är klart att det är bra ljud i dem och att lurar med så kallad noice canceling-funktion gör att jag mer hamnar i min egen bubbla. Men det blir ju så varmt och blött och inte är de speciellt bekväma att springa i jämfört med de små varianterna av hörlurar. Dessutom finns det utmärkt noice canceling-funktioner även i många smålurar. Är helt övertygad om att alla som har både keps och jättelurar har superbra förklaringar på varför de har valt som de gjort. Typ, ”De små lurarna passar inte mina öron”, ”Du vet inte hur bra ljud det är i mina superdeluxjättelurar”, ”Jag gillar hur skärmen på min keps just skärmar av omgivningen”. För så är det. Först bestämmer vi något baserat på känslor, till exempel känslan: ”Shit vad jag ser cool ut i det här” och sedan hittar vi på rationella förklaringar på varför det inte alls handlar om känslor utan är ett mycket logiskt, rationellt och genomtänkt val. Men om alla börjar göra samma val, till exempel ha tubsockor utanpå tightsen när de sportar, och sedan väljer ingen att ha det under 35 år och sedan börjar vi med det igen kan vi vara helt säkra på att det inte alls är en logisk och rationell förklaring till att vi gör som vi gör, typ ”Jag tycker faktiskt det är skönare”. Vi vill vara coola och passa in i flocken. Så enkelt är det med det. Och det gäller givetvis även mig. 

BONUSSPANING
Har förut skrivit om hur framför allt kvinnor gärna väljer långa tights istället för korta tights eller shorts. Detta trots att de är inne och håller på med konditionsträning då de rimligen borde bli rätt varma. Även när jag kört yoga i sånt där varmt rum där det är 38 graders värme och 65 % luftfuktighet har det varit långbyxor på typ alla kvinnor. Nu har jag även provat högintensiv intervallträning i värmerummet då man kör burpees (”totalen” som den heter på svenska), löpning på stället med höga knän och liknande övningar. Senast var det nästan bara kvinnor där och alla utom en hade långbyxor, inklusive instruktören. Nog för att jag gillar värme, men allvarligt, långbyxor när du maxar intervaller i 38 graders värme? Vill ni med flit presentera sämre? Nå ja. Räknar med att folk kommer höra av sig med de mest logiska och rationella förklaringar till detta inom kort. Det brukar bli så. Ser fram emot det. Alltid kul att lära sig något nytt.