Skojiga passet – spring i rekordfart

Det kan vara svårt att få ett grepp om hur snabbt Paula Radcliffe och Dennis Kimetto sprang när de satte sina världsrekord i löpning på maratondistans. Men med det här passet kan du både prova hur det är, vilket är kul i sig, som samtidigt få i dit ett rejält fartpass. Det enda du behöver göra är att springa i världsrkordfarten i 200 meter. Och efter lite vila göra det igen. Och igen. Och igen. 

UPPDATERING 2018: För att hålla samma fart som Eliud Kipchoges nya världsrekord, 2.01.39, är det 34,6 s som gäller.

Jag brukar alltid föreslå olika pass där det är viktigt att alla utmanas på sin nivå helt oavsett om man springer milen på 31 minuter eller 72 minuter eller inte klarar en mil alls. Det här är är ett undantag. För det måste jag säga direkt – det här är ett pass som flera av er som läser det inte kommer att klara av. Inte alls faktiskt.

Jag kom på hela upplägget när Dennis Kimetto slog världsrekord i Berlin 2014. Tänkte att det vore roligt att samla ihop lite vänner för att prova hur det är att springa 200-metersintervaller i genomsnittsfarten världsrekorden på maratondistans, det vill säga Dennis Kimettos 2.02.57 (Berlin 2014) och Paula Radcliffes 2.15.25 (London 2003). Man får en minuts vila mellan varje tvåhundring och då acceleration kostar en del så får man flygande start, det vill säga att man börjar springa typ tio meter innan startlinjen för att i lugn och ro (nå ja) få upp farten.

Så samla gärna alla din kompisar, ta er till en 400-metersbana och prova. För män gäller det att springa 200 meter på max 35 sekunder. Springer man på 36 sekunder får man kliva av. För kvinnor gäller 38,5 sekunder per tvåhundring. Start- och målgångstider finns på tabellerna längst upp på sidan (hur frikostig man är med att låta ”Jag var i luften” vara ett giltigt skäl att inte kliva av om man missar tiden med pyttelite är upp till varje grupp att avgör).
När vi körde var det två personer som fortfarande sprang efter 26 intervaller då de frivilligt klev av. Å andra sidan fanns det män som inte klarade första intervallen i Paula Radcliffe-gruppen.
Hur många klarar du?
Och bara så du vet: för att få ihop ett maraton måste du springa 210 stycken tvåhundringar och sedan avsluta lite lätt med en sista löpning som ”endast” är 195 meter.

Share This Story, Choose Your Platform!

Till toppen