Folkhälsomyndigheten uppmanar till träning då det är bland annat är bra för allmänhälsan och immunförsvaret. Men med jobb hemifrån händer det saker.

Aktivitesarmbandet Fitbit håller koll på hur många steg folk tar och konstaterar i ett pressmeddelande att förra veckan hade antalet steg minskat i europeiska länder med allt från 7 till 38 procent jämfört med veckan innan, beroende på land. Största minskningen var i Spanien. I Italien minskade stegen med 25 procent, men de hade i och för sig redan rasat med 21 procent veckan innan det och ”ligger före” Spanien i smittspridning. I USA minskade stegen med 12 procent jämfört med veckan innan Men där ligger man så klart ännu längre efter så minskningarna lär fortsätta. Du ser ett statistiken för ett flertal länder i bilden längst upp (och större längre ner) och hela pressmeddelandet här: https://blog.fitbit.com/covid-19-global-activity/…

Även jag har minskat min vardagsmotion. På längst upp till höger (och längst ner) ser du hur många steg jag tog under några av dagarna i förra veckan. Ingen av dessa dagar tränade jag själv! Man kan alltså säga att jag har ett relativt rörligt arbete. Till det ger min cykelpendling till och från jobbet ca 11-12 mil i veckan. Det här veckan när jag mest jobbat hemma har det blivit endast en dag över 10 000 steg och då för att jag sprang en sväng. Och dessutom ingen cykelpendling.

Lägger vi nu till alla inställda/flyttade lopp och den dipp i motivation som det innebär ligger det inte långt bort att gissa att svenskar och alla andra i coronadrabbade länder kommer att minska sitt motionerande ganska rejält under 2020. Och då har jag inte ens börjat räkna upp alla inställda träningar, träningsläger, stängda gym, simhallar, vandringsresor och precis allt annat som i ett slag har förändrats. Förhoppningsvis är det hela relativt övergående. Men det ska bli spännande om till exempel två år kunna se tillbaka på den här tiden och hur mycket det har påverkat oss på alla möjliga olika sätt.