Universums skapande, höjdhopp och löparskor har en sak gemensamt – då och då gör utvecklingen små krumsprång som leder till något nytt och revolutionerande istället för att mala på i samma hjulspår.

Ibland går utveckling långsamt och ibland går det fort. Så har det alltid varit. Vid till exempel Den Stora Smällen i universums skapelseögonblick gick det undan rätt rejält medan utvecklingen/utvidgningen har stannat av en del sedan dess även om galaxerna fortfarande rör sig från mittpunkten.

Och människor levde ungefär likadant här i Sverige år 1350 och år 1450. Detsamma kan man knappast säga om skillnaderna mellan att leva här 1850 och 1950.

Utvecklingen gör små skutt även inom idrotten. Till exempel slog den amerikanske höjdhopparen Richard Fosbury världen med häpnad när han övergav den inarbetade dykstilen och började hoppa med ryggen mot ribban, ett trick som bland annat gav honom OS-guld i Mexiko City 1968.

För att inte tala om vår egen Jan Boklöv som 1985 kom på att han hoppade så mycket längre om han spretade med skidspetsarna när han kastade sig utför kanten i backhoppningsbacken. Världscupsvinst, Jerringpris och en evig plats i sportens historieböcker blev hans belöning.

Och nu har utvecklingen tagit ytterligare ett skutt. Den här gången handlar det om löparskor. I och för sig påstår löpskotillverkarna varje år att de nu lanserar något helt revolutionerande men nu är det faktiskt lite mer sant.

Den som hängt med lite vet att joggingskorna förvandlades rätt rejält i slutet av 70- och början av 80-talet då gas och gelé och pronationskilar och allt möjligt började tryckas in i framförallt skornas hälparti. Sedan ett par år tillbaka har pendeln svängt åt andra hållet och allt fler löpare har hängt på barfotavågen vilket inte så mycket betyder att man springer barfota som att man har skor som ska göra löpningen mer lik barfotalöpning (för de som undrar: nej, bara för att du köper ett par ultratunna barfotaskor får du inte automatiskt en bra teknik som gör dig snabb och skadefri).

Newton är ett amerikanskt skomärke som säljs mycket sparsamt här i Sverige. Skorna är helt gjorda för framfotslöpning, vilket alltså inte betyder att man bara springer på framfoten men att man landar först på framfot eller mer på hela foten och att man därefter sjunker ner med hälen vilket skapar en fjädringseffekt i fot och underben som leder till ”gratis” energi som hjälper till i löpsteget. Jag har själv sprungit i Newton och tycker att de har varit helt okej även om jag inte har varit helfrälst som många andra Newtonfantaster eller Five Fingerfantaster eller andra märkesfixerade skonördgrupper.

Men nu har Newton släppt en helt ny skomodell som är väldigt annorlunda jämfört med deras tidigare varianter och jag känner att jag helhjärtat måste kliva in i gruppen märkesfixerad löpskonörd. Provsprang mina Newton MV2 för första gången igår. Jäklar vad det gick undan! Ska jag jämföra med något får det bli mina sprintskor som är helt byggda för framfotslöpning utan att man sätter ner hälen alls (under hälen sitter en 1 mm tjock platta i hårdplast). De är också snudd på lika lätta. Eftersom MV2 är uppbyggda under ”trampdynan” på framfoten hänger tårna liksom och dinglar vilket gör att de kan vara helt avslappnade. Det är heller ingen skillnad alls när det gäller höjden på framfot och häl, så kallad ”zero drop”, något som inte ens Five Finger har även om deras höjdskillnad knappast är märkbar. Det betyder också att även en van framfotslöpare som jag känner av gårdagens löpning i vaderna. För det här är verkligen inte en sko för den stora massan. Har svårt att tänka mig att en genomsnittlig joggare skulle orka med dem speciellt länge. Än mindre springa i dem utan att inom kort drabbas av överbelastningsskador. Å andra sidan är det här kanske precis vad som behövs, tillsammans med en förbättrad teknik (finns kurser för sånt har jag hört), för att verkligen få fart på folk. Men vänta nu. Det betyder att alla andra skulle springa snabbare vilket gör att den fartökning jag får i skorna inte spelar någon roll längre. Då är det bättre om mina MV2 får vara mitt hemliga vapen. Så säg inget till någon annan är du snäll.