I oktober meddelades att det i princip var klart att terränglöpning skulle bli ny OS-gren i Paris 2014. Tanken var att det skulle bli stafetter med två män och två kvinnor som skulle springa 2,5 km två gånger var. Ett rätt kul koncept som jag gissar skulle bli rätt TV-vänligt med lag snabba vändningar och lag som både spränger sig och kommer bakifrån. TV-vänligt betyder även att intresset ökar. Och det är ju inte direkt så att terränglöpning är ett av de hetaste sporterna bland ungdomar just nu, även om sporten har betydligt starkare fäste i många andra länder än i Sverige.

Men idag beslutade alltså Internationella olympiska kommittén, IOK, att det inte blir någon återkomst av terränglöpning på OS-schemat så som det var vid OS i Paris 1924. Däremot beslutade man att ta in breakdance som ny OS-gren 2024. Och precis som i Tokyo kommer man att tävla i skateboard, klättring och surfing.

Är väl inget fel med dessa sporter. Men själv är jag betydligt mycket mer förtjust i mer mätbara sporter, typ vem lyfter tyst, vem hoppar högst, vem träffar sin motståndare flest gånger med sin värja istället för när det sitter domare och gör bedömningar den trippla skruven i pik är mer värd en quadruppel om egen part. Men när jag läser IOK:s motivering fattar jag varför jag jag inte känner mig superentusiastisk över skateboard och breakdance istället för terränglöpningen – de vill satsa på ungdom. Å då får tjurskalliga 50-plusare som jag acceptera att vara lite otakt med tiden.