Ett nytt världsrekord för 10-åringar på halvmaraton för ett par veckor sedan väckte min nyfikenhet. Hur väl står sig en tid på halvmaraton eller maraton om man jämför med vad folk presterat i olika åldersklasser, speciellt de riktigt unga och de lite äldre. 

Att gå i mål på 1.37.15 på halvmaraton är helt okej om man är motionär, men knappast världsrekordfart. Men det beror så klart på hur gammal man är. Nu i maj har det nämligen slagits världsrekord med just den tiden i klassen: pojkar 10 år! Rekordet sattes av amerikanske Noah Bliss vid Wisconsin Marathon där han kom in på plats 71 av de drygt 2 000 som var med i tävlingen. Även på flicksidan finns fina rekordtider på distansen. Eller vad sägs om 1.31.23 för flickor 11 år och 1.21.45 för flickor 12 år. Så kan man titta i andra änden av åldersskalan. Världsrekord på halvmaraton för de som är 76 år är 1.29.26 för herrar och 1.46.08 för damer, vilket nog får räkas som helt okej det med.

Med tanke på att Stockholm maraton går idag kan vi ju slänga in lite åldersrekord även på den distansen. Tabitha Francks från USA var till exempel 8 år och 350 dagar när hon sprang på 3.13.24, vilket är 21 minuter bättre än pojkrekordet i samma klass. Å andra sidan är rekordet för nioåriga grabbar 2.56.57, satt av Wesley Paul, USA, 1978. Påfallande är att alla rekord av de riktigt unga, från 5 år och uppåt, är satta på 70- och 80-talet. Upp till 15 år för killar och 13 år för tjejer är inget maratonrekord satt efter 1988 och majoriteten på 70-talet. Vad det beror på kan man bara spekulera i. Ska man gissa lite är det kanske en kombination av att den tidens unga var betydligt mer vana och härdade i konsten att röra på sig, de vägde i snitt mindre vilket gav ett större utval, curlingförldrar var inte uppfunnet än samt att det var mer okej att tvinga barn till precis vad som helst på ett sätt som bryter mot dagens barnkonvention och med uppenbara risk för livslånga men.

När det gäller de lite äldre löparna finns det också en hel del att imponeras av. Ett exempel  är kanadensaren Ed Whitlock som sprang på 3.15.53 när han var 80 år och 224 dagar.

Så när du gått i mål i dag på Stockholm maraton är det bara att plocka fram ålderstabellerna och kolla om du springer lika snabbt som en 83-åring eller en 7-åring 🙂

Alla rekord på halvmaraton uppdelat på ålder: http://arrs.net/SA_HMar.htm
Alla rekord på maraton uppdelat på ålder: http://www.arrs.net/SA_Mara.htm

Läs mer: En löparlegendar har gått ur tiden (artikel om Ed Whitlock och hans bedrifter).

Fotnot: Flickan på fotografiet var inte ens tre år när bilden togs och hon har aldrig sprungit varken maraton eller halvmaraton. Men någon bild måste vi ju ha på barn som springer med nummerlapp och som vi har rättigheten till.