Tycker placebo har ett oförtjänt dåligt rykte. Som om det inte riktigt räknas som en prestationsförbättring när man slår rekord tack vare en stark tro och sockerpiller. Dags för en återupprättelse. 

Du kanske har sett det förr. Du var lite yngre än idag och hängde kring den stora bålskålen på festen. Och i takt med innehållet minskade i skålen så ökade stämningen, ljudvolymen och omfånget på rörelserna hos gästerna. I alla fall tills någon berättade att bålen var helt alkoholfri och en sån där lite pinsam tystnad la sordin på stämningen.

Men det finns ingen anledning att känna sig generad över att man kände sig lite berusad trots avsaknad av berusningsmedel. Kommentarer som: ”det är bara inbillning” visar bara hur djupt okunnig den som uttalat orden är. Det kom en studie tidigare i år där man fotograferat vad som händer i hjärnan hos personer som får morfin. Det syns tydligt exakt hur morfinet påverkar hjärnan. Jag gissar att få personer skulle kunna redogöra för vad som händer i hjärnan när de får morfin. Trots det så blev det precis samma fysiska reaktion i hjärnan även hos de som inte alls fick morfin utan bara trodde det eftersom läkarna bakom studien sa att det var så. Logiskt sett borde det kanske vara omöjligt att inbilla sig förändringar i hjärnan när man inte ens vet vilka förändringar som sker. Men det tar din hjärna snällt hand om.

I en studie som publicerades i Medicine & Science in Sports & Exerciseden 19 november i år hade man tittat på om löpare som trodde att de fått EPO injicerat skulle förbättra sig jämfört med de som inte fått något alls injicerat. I studien ingick 15 löpare, samtliga män, mellan 21 och 35 år och där deras personliga rekord på 10 km i snitt var 39.15 min (+/- 4.4 min). Sträckan de skulle springa var 3 000 meter på en inomhusbana på 200 m.

Under en veckas tid fick löparna själva injicera ett preparat som de trodde var EPO. När de sedan sprang sina 3 000 meter förbättrade de sig med i snitt 9.73 sekunder. Att kapa nästan 10 sekunder låter kanske inte så mycket och faktum är att det ”bara” är 1,2 procent. Å andra sidan kan man kolla vad det betyder på toppnivå. I alla löpgrenar mellan 1 500 och 10 000 meter för både herrar och damer i OS i London 2012 skilde det mindre än 1 procent mellan guldmedaljen och fjärdeplatsen.

Deltagarna rapporterade att de tack vare injektionerna inte blev lika trötta, att deras motivation ökade och att de tyckte återhämtningen gick snabbare. Hur de kände när de fick reda på att de inte fått annat än saltvatten redovisas inte. Synd. Det hade varit riktigt intressant att få veta hur det påverkade motivationen.

På samma tema kan jag nämna en studie angående om kompressionskläder har en positiv påverkan på prestation och där man före studien även frågat deltagarna hur de tror att det ligger till. Det visade sig sedan att deltagarna fick lite olika prestationsförbättringar men att de låg helt i linje med vad de trodde att resultatet skulle bli redan före testen. Så om man tror på något påverkar prestationen, positivt eller negativt, ökar chanserna markant för att det också blir precis så. Det är därför ett av mina råd där det gäller köp av löparskor alltid är att de ska vara snygga. För om de är snygga tar du troligen på dig dem oftare vilket betyder att du springer mer vilket i regel leder till bättre prestation. Om du dessutom tar för vana att kolla dig själv i spegeln när du har de snygga skorna på dig och nöjt konstaterar att du ser snabb och snygg ut så kommer du högst troligen också att vara snygg och snabb i spåret.