Ska man studera sånt som kan verka självklart, typ åt vilket håll ramlar en bil när man kör den utför ett lodrätt stup? Ja, det tycker jag. Det kan ju vara så att världen faktiskt inte funkar som vi tror. 

Tycker det är kul att läsa studier. Ibland är det kul för att ämnet är intressant och något man undrat över och ibland för att resultatet är så oväntat. Och ibland är det kul för att någon faktiskt tagit sig tid att studera något som för de flesta är ganska självklart. Måste nu snabbt påpeka att jag är väldigt positiv till att även högst självklara saker faktiskt undersöks i seriösa studier. För lite då och då visar det sig att det inte alls ligger till så som är allmänt vedertaget.

Läste dock en studie publicerad i The Journal of Experimental Biology som till viss del faller in i kategorin ”åt vilket håll faller bilen”, som nämndes i ingressen.

Det man ville veta var hur armrörelsen (arm swing) påverkar effektivitet och biomekanik när man springer. Man lät därför löpare springa då de antingen höll armarna i normal position, i en avslappnad position bakom ryggen, i kors över bröstet eller med båda händerna på huvudet. Det visade sig att löparna började kränga rätt mycket med överkroppen när de inte hade armarna i normal position och att det kostade 3 procent mer i kraft (metabolic power) när man hade dem på ryggen, 9 procent extra för i kors över bröstet och 13 procent ner när de hade händerna på huvudet.

Forskarna slog därför fast att en bra och avslappnad armrörelse så som vi brukar springa ”provides both metabolic and biomechanical benifits during human running”.

Så då vet du det. Inga armar på huvudet när du springer!!!!

ps. Även om en avslappnad armpendling är av godo ska man komma ihåg att det kan utföras på en lång rad olika sätt, en del mer effektiva än andra. Man kan också via armarna utnyttja muskel- och bindvävskedjor på ryggen för att på ett effektivt sätt kunna driva på till exempel gluteus maximus (skinkorna), något som kan vara till stor hjälp när man behöver lite extra driv som vid uppförsbackar eller när man ska springa ifrån eller ikapp någon eller bara vill få ut det sista ur kroppen på upploppet. Då gäller det så klart att man vet hur kedjorna funkar och vilken armrörelse som triggar detta på bästa sätt. Men det är ett ämne vi spar till ett annat inlägg.