Ett tystare löpsteg på löpband behöver inte alls betyda ett mer skonsamt löpsteg eller mindre vertikala krafter än ett steg med ett betydligt kraftigare ljud. Det är en betydligt starkare koppling mellan hur man landar på foten och ljudnivån av smällen än mellan ljudet och vertikal kraft/skaderisk. 

Det fina med att ha under de senaste sju åren ha gjort många tusen tester med mina 3D-kameror av löpares löpekonomi och de krafter som uppstår är att jag inte behöver gissa så mycket. Visst, ibland kan man be löpare gå på känsla. Men det är inte alls ovanligt att det löpare tror händer är helt fel. Till exempel händer det att löpare säger ”Oj, vad jag började studsa upp och ner mycket nu. Det måste slösa energi”. Men då kamerorna mäter höjdrörelser av tyngdpunkten på tiondels millimetern kan de efteråt konstatera att de rört sig MINDRE upp och ner. Det som hänt är att de känner av en ökad ”gummisnoddseffekt” i kroppens elastiska strukturer vilket är något bra då det ökar energieffektiviteten. Men genom en lätt ökad stegfrekvens och/eller riktning i frånskjutet rör de sig mindre i höjdled även om den nyfunna elasticiteten känns ”studsig” i vilket gör att de tror att de rör sig mer upp och ner. Nu kan de i och för sig även börja röra sig mer upp och ner vilket kan vara slösande. Men så länge den returenergi de får är högre än den extra energiåtgången för höjdledsförflyttningen går de ändå med plus. 

En annans sån här sak som jag observerat massor med gånger är hur många löpare som associerar ljudet av sina landningar och skaderisk och/eller energieffektivitet. I regel tror de att ju tystare landningar desto bättre. Inte ovanligt att de efter en instruktion från mig hör att ljudet från landningarna har ändrats och säger ”Jäklar vad det smäller, det här kan inte vara bra”. Då brukar jag säga ”Men skit i det. Gör som jag säger så gör vi en test till”. Och när vi sedan kollar resultatet har de vertikala krafterna (alltså kraften som går rakt ner i marken, eller rättare sagt rakt upp i kroppen) minskat. Nej, det är inte alltid så, men ganska ofta. Ljudet  blir nämligen olika beroende på hur foten går ner mot löpbandet. Jag har fått luta mig mot erfarenhet när det gäller effektivitet/skaderisk och landningsljud. Skojigt nog finns nu en studie som tittat på exakt det här. Det som är extra kul är att den bekräftar exakt det jag sett under alla år: Nej, det finns ingen koppling mellan antalet decibel vid landning på löpband och vertikal kraft. Däremot finns det ganska tydliga kopplingar mellan ljudnivån och om du sätter ner häl eller framfot eller hela foten först. 

I studien ”Comparison of foot strike sound between rearfoot, midfoot and forefoot strike runners” som nu i sommar publicerats i ”Journal of Athletic Training” har man mätt ljudet som uppstår vid landning när löpare springer då de landar på hälen, på hela foten eller på framfoten och sedan jämfört det med de vertikal krafter som uppstår. 

Landningar på hela foten eller framfoten genererade ett kortare och kraftigare ljud än vid landning på hälen. Landning på hela foten genererade mest ljud medan hällandning var alltså tystast. 

Men hur var det då med de vertikala krafterna? Forskarna konstaterar: ”We did not find a significant relationship between vertical loading rates and any impact sound parameters /…/ Therefore, clinicians should not solely rely on impact sound to infer impact loading”.

Det som alltså händer när jag ger en instruktion är att löparna börjar landa lite längre in under kroppen, vilket är väldigt bra på en rad olika sätt för effektivitet och skadeprevention, vilket ofta gör att de landar lite mer på hela foten vilket gör att det låter mer om landningarna vilket gör att de TROR att de belastar sin kropp mer, när det alltså kan vara precis tvärt om. Eller för att ta en annan liknelse. Om du slår ner pekfingertoppen i köksbordet smäller det inte så jättemycket även om du slår rätt hårt. Då smäller det mer om du slår hela handflatan i bordet. Ungefär så funkar det med ljudet från landning mer på hela foten/framfoten jämfört med på hälen.

Mer läsning i samma ämne: Tycker du det här var intressant rekommenderar jag även artikeln ”Dunsande löpstil säger inget om risk för stressfraktur

Dessutom: Vill du sluta gissa och veta hur det står till med dina vertikala krafter, rörelser i höjdled, energieffektivitet och en massa annat kan du också boka in dig för en analys med mig och mina 3D-kameror och mjukvaran MotionMetrix. Alla från nybörjare till elit är välkomna. Självklart få du då hjälp att bli mer energieffektiv och att minska skaderisker. Finns som en träff eller i ett paket med tre träffar.
Bokas under rubriken MotionMetrix här.

Läs mer: Så här tycker löpare om hjälpen de fått. https://www.fredrikzillen.se/testimonials/

Om du inte bor i Stockholm: Då kan du alltid få hjälp via min onlinekurs. Klicka här för att komma till den.