Alla som har blivit filmade vet att det sällan ser ut som man tror. Du vet den där gången när det kändes som att du flög fram mot mållinjen som en sprinter i världsklass och sedan fick se en film av eländet då din enda tanke är: ”Den där personen som väger 130, är halt och springer långsammare än en snigel, varför har han/hon min nummerlapp på bröstet?” Samma sak gäller din löpteknik. Du ser inte ut som du tror. 

Det är löjligt vanligt att löpare jag träffar lutar för mycket framåt. Eller rättare sagt, de har rumpan för långt bak, typ som jag visar till vänster på bilden längst upp. Deras egen bild i huvudet av hur de ser ut är ganska annorlunda, mer som bilden i mitten. När jag visar var de bör ha sin höft är de dock helt övertygade om att de lutar bakåt, som bilden till höger. Löparna och jag är ganska överens om hur mycket de flyttat höften i centimeter. Men vi är inte överens om startpositionen. De tror att de gått från mittenbilden till den till höger när de egentligen gått från vänsterbilden till mitten. Och det här är alltså något jag i regel gör flera gånger om dagen: filmar löpare på mitt löpband och visar dem att de inte alls lutar bakåt som de tror utan att det snarast fortfarande har rumpan för långt bak.

Lärdomen du kan dra av detta är: Filma dig själv när du springer och när du gör teknikjusteringar. Du ser troligen inte ut som du tror.