Börjar med att ta tillbaka rubriken. Jag byter inte alls namn. Jag har i över ett halvt sekel hetat Fredrik Zillén och gör det även i framtiden. Jag byter heller inte namnet på mitt företag. Det fortsätter att heta Spring Snabbare AB. Däremot byter jag namn på min webbplats, mitt Instagramkonto, min Facebooksida och YouTube-kanal. Det här är troligen varken affärsmässigt smart eller bra för sökoptimeringen. Men jag har min skäl. 

Sommaren 2009 hade jag ett vanligt jobb. Ett sånt där på kontor. På kvällar och helger ledde jag däremot träningar för friidrottare och triathleter. Hade ett stort intresse för löpteknik och hjälpte en hel del människor att springa lite mer effektiv. Förutom personer i klubbar var det vänner och grannar och släktingar och arbetskamrater. Det hela utvecklades även till vänners arbetskamraters grannars syskon. Tänkte: ”Hummmm…folk verkar gilla det jag gör så mycket att jag kanske skulle kunna ordna kurser och ta betalt?” Men så gick det med den idén som med så många andra, livet kommer i vägen och det var fullt upp med annat än att lära sig hur man driver ett företag. 

När jag sedan sugit på den karamellen i ett år hade tillräckligt många människor sagt: ”Varför kör du inte igång kurser i löpteknik?” tillräckligt många gånger för att jag skulle prova. Så i augusti 2010 startade jag enskild firma, snickrade ihop en hemsida som jag kallade springsnabbare.se och satte upp lite lappar på anslagstavlor vid el-ljusspår. Fantastisk känsla när jag kom tillbaka hem efter att ha satt upp de första lapparna och kunde konstatera att den första bokningen redan låg i mailkorgen. Efter tre månader med kurser på helger och kvällar sa jag upp mig från kontorsjobbet, bildade aktiebolag och har varit löptränare sedan dess. 

Personligen tycket jag namnet Spring Snabbare var helt genialiskt. Extremt tydligt och fantastiskt för sökmotoroptimering som var en rätt stor grej då. Men kort efter starten fick jag första indikationen på att det kanske inte var så jättesmart. Var med på en sportmässa i Jönköping. Pratade med en kvinna i receptionen. Hon hade sett mitt namn i programmet men var snabb med att säga att hon inte tänkte lyssna på mitt föredrag eller på annat sätt ta del av det jag ville förmedla. Orsaken var att sprang rätt långsamt när hon väl tog sig ut och var rätt nöjd med det samt att hon ibland fick ont i ett knä. Jag sa att hon verkligen borde komma och lyssna då hon kanske med lite tur kunde hitta ett sätt att springa som gjorde att hon inte fick ont. Hon blev då väldigt förvånad och sa något i stil med: ”Men du heter ju Spring Snabbare. Jag vill ju inte springa snabbare, jag vill bara kunna lunka på i min egen takt och inte få ont i knät”. 

Jaha. 

Då spelade det ingen roll att jag sa att jag hjälper till även med sånt. Spring Snabbare lät lite för elitistiskt. Har efter det hört precis den invändningen många gånger sedan dess. Men det är inte därför jag byter namn på sajten. 

Eftersom jag mest använder företagsnamnet får jag fortfarande regelbundet mail med förfrågningar där de specificerar att de gärna ser att det är ”Fredrik Zillén” som är ska stå för löpträningen. Som om det fanns någon annan. När jag är fullbokad kan jag få frågan om inte någon av mina kolegor kan ta hand om dem. Men inte heller detta är orsaken till namnbytet. I stället vill jag bara vara tydlig. Gillar att vara det. Jag är inget företag. Jag är inte ens i närheten av att vara entreprenör. Jag kommer aldrig att ha anställda eller öppna filialer i de nordiska grannländerna. Jag är bara extremt intresserad av kroppen, hur den funkar i idrottande och, framför allt, hur jag ska kunna hjälpa människor att springa mer harmoniskt, energieffektivt och att undvika skador på bästa möjliga sätt. Och då är namnet på mitt företag rätt ointressant. Därför byter jag namn. För att vara tydlig.