Monty Pythons löpsteg är inget skämt

Ett inslag från Monty Pythons ”Monty Python Live at the Hollywood Bowl” slår ner som en blixt från klar himmel. Här är det! Beviset för att vanliga människor hade mycket bättre löpteknik för 30 år sedan. Eller i alla fall något som pekar i den riktningen. Extremt fascinerande är det i alla fall. 

Tycker jag har stora barn. De blir 16 och 18 nu i sommar (2012). Upptäcker dock då och då att jag är mycket äldre (annat vore märkligt) och att vi inte har samma referensramar. Så sent som i morse väste jag av fasa: ”Vet du inte vem John Cleese är?”. Visst har de sett ”Life of Brian” men de är sällsynt underutbildade när det gäller Monty Python. Försöker råda bot på det och klickar fram några exempel från YouTube, till exempel scenversionen av  sketchen ”Silly Walks”, tagen från ”Monty Python Live at the Hollywood Bowl”.

I nämnda film finns också ett förinspelat inslag från en olympiad med lite udda grenar, typ 100 meter löpning för människor med dåligt lokalsinne. Men det som verkligen fångar mitt intresse är marathon för löpare som lider av inkontinens (se inbäddad film längre ner).

Vid 1.16 sveper kameran över de startandes fötter. Och titta vilka skor de har! De får ju Nike Free att se ut som extremklumpiga pansarkryssare. Möjligtvis kan dagens så kallade ”barafotaskor” jämföras med det som syns här.

Så kan du klicka vidare till 2.12 in i filmen (precis efter 3000m hinder för personer som tror att de är kycklingar). Titta hur de springer! Vad jag kan se finns det inte en enda person som vinklar upp foten och trycker den framåt med sträckt knä, så som ungefär 90 procent av dagens motionslöpare gör. Alla landar under sin egen tyngdpunkt! Och de flesta har en betydligt bättre hållning än många av dagens motionslöpare. Det är som de har gått KALAS-kurs hela gänget (inte riktigt, men det ser bra mycket bättre ut än för många som kommer på Spring Snabbares kurser).

Ibland pratar man om att det inte var så mycket ”vanligt folk” som sprang på 1970-talet och att det var därför löparskador inte var så vanligt då som 20 år senare då motionärerna sprang i (enligt tillverkarna) små tekniska under som förebyggde allehanda skador. De som försvarar utvecklingen med kraftigt uppbyggda hälar menar ofta att det krävdes en förändrad skodesignen då sporten nådde den stora massan. Men här finns faktiskt rörliga bilder på typiska ”vanliga” människor. Tror inte någon i Monty Python motionerade regelbundet. Visst gör de sig till eftersom det är ett humorinslag, men jag kan lova att de inte fått några som helst instruktioner om hur de ska sätta ner fötterna. Och för varje gång jag tittar (börjar bli många nu) är jag allt mer fascinerad över hur de faktiskt rör sig. Kan det här vara beviset på det som många hävdar, att utvecklingen av superdämade joggingskor med kraftigt uppbyggda hälar och pronationskilar faktiskt har en stor skuld i att folk springer så illa och skadeframkallande som de gör idag? Typ så som det beskrivs i boken ”Born to Run”? Nja, det kanske är att dra lite för stora växlar på en Monty Python-sketch. Och jag har ju ingen aning om deras eventuella skador. Men ändå. Titta gärna många gånger. Fantastisk film!

Eftersom det är så lätt att folk skenar iväg och plockar lösryckta citat från sådant som sägs och skrivs om löpning vill jag än en gång påpeka att det inte räcker med att köpa ett par tunna skor. Man får inte automatiskt en bra löpteknik på köpet. DET FUNKAR INTE SÅ! Träffar flera personer varje vecka som har drabbats av olika typer av skador (kanske mest benhinneproblem) efter att ha läst ”Born to Run” och bestämt sig för lägga tyngden på framfoten istället för hälen. Men om det övriga rörelsemönstret är detsamma som tidigare finns det en stor risk för skador. Det krävs mer än att sätta ner framfoten först (vilket man inte alls måste göra, det går utmärkt att nudda marken först med hälen).

Dessutom finns det människor som behöver lite mer stöd och andra hjälpmedel för att komma till rätta med skador.

Så, då har jag sagt det en gång till.

Titta gärna på klippet många gånger. Även om du ska titta extra noga på löpstegen tycker jag att du inte ska hoppa över de övriga delarna – som 200 meter frisim för icke-simkunniga.

2018-07-31T21:51:14+02:00april 11th, 2012|Löpteknik, Skor|0 kommentarer

Share This Story, Choose Your Platform!

Till toppen