Styrkeövningar bör gärna vara grenspecifika. Det betyder att det är bra om de efterliknar den rörelse man gör i sin idrott samtidigt som de belastar kroppen mycket mer än man gör när kör som vanligt. En annan grej med styrkeövningar är att de bör vara lättillgängliga. Om de kräver en skivstång eller att du åker till ett speciellt ställe kanske de inte blir av så ofta. Och det viktigaste med att köra styrka är inte det exakta valet av övning eller hur många repetitioner eller set du kör utan att man faktiskt gör dem över huvud taget.

Här kommer därför en övning som är extremt löpspecifik och som inte bara bygger styrka utan även spänst vilket ger kortare markkontakttid vilket i sin tur gör att du får mer energi tillbaka från den kroppsegna elasticiteten, den så kallade Pjongeffekten (se film om Pjongeffekten här).
Texten fortsätter nedanför filmen.

Löpning består ju bara av hopp på ett ben. Vad kan då vara bättre än just enbenshopp? I regel är alla övningar man gör på ett ben riktigt bra eftersom man sällan springer med båda fötterna i marken samtidigt. Det är också svårt att sätta foten för långt fram och hoppa med bra flyt vilket gör att det även är en teknikförbättrare eftersom man bör springa på liknande sätt även när man använder två ben, dvs att man har känslan av att landa mest bakom kroppen. 

Hoppa gärna även på ett ben i nedförsbacke. Det är inte bara förmågan att skjuta ifrån som avgör hur snabbt du springer. Förmågan att landa och ta emot kroppsvikten (excentriskt arbetet) är också jätteviktigt för din löpningen och är du stark i den fasen orkar du hålla stilen betydligt mycket bättre under längre tid i ett lopp. För extra styrkeeffekt: gå ner lite extra djupt vid varje landning under nedförshoppen.

Ha så kul!