I Finland gick några forskare genom landets register över alla tvillingar i landet. Så letade man upp tio par enäggstvillingar, 32-36 år gamla, där den tränat mer än de andra för att se om och i så fall hur två personer som bär på exakt samma DNA kan ha påverkats av sina träningsvanor. För det är ju lurigt att studera vad fysisk aktivitet betyder för olika människor då alla har olika typer av bakgrund och gener och man har bott och ätit olika saker under uppväxten. Men med tvillingar slipper man det mesta av de problemen.

Förutom rena fysiska värden, som fettmängd och insulinkänslighet, tog man även en titt på deras hjärnor. Det visade sig att den som tränat inte bara hade lägre fettprocent och allmänna hälsovärden utan även mer grå hjärnsubstans vilket är där själva ”datorarbetet” pågår och används vid muskulär och sensorisk aktivitet genom syn, hörsel, tal, minne, känslor och självkontroll (det där sista visste jag så klart inte utan har läst mig till på Wikipedia).

Slutsats: Om man tränar utvecklar man inte bara sin kropp utan även sin hjärna. Men det visst du så klart redan. Det är dock alltid kul att få det fastslaget lite extra.

Studien har publicerats i Medicine & Science in Sports & Exercise här finns en länk till studien på PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25003773