Är du en Long Strider som går på muskelkraft och pannben och mest köttar på i löpningen? Eller är du en ultralöpande Quick Stepper med låg skaderisk? En ny funktion i MotionMetrix avslöjar vilken löpare du är, dina svagheter, styrkor och om din löpstil passar för den fart och den distans du gillar att tävla på. 

Nya uppdateringar av löpanalysprogrammet MotionMetrix kommer hela tiden. Men den här veckan har det kommit en lite större uppdatering som även har en helt ny funktion som gör det ännu tydligare dina styrkor och svagheter som löpare. Det hela bygger på analyser av över 1000 löpare när det gäller hur de springer, vilka distanser de springer, vilka personliga rekord de har, om de är män eller kvinnor, hur mycket skadade de är och var skadorna sitter (och en del annat). Dessutom får man generella rekommendationer vad löpare i just denna grupp i regel bör sikta på att förbättra.

Analyserna av de drygt tusen löparna visar att man grovt kan dela upp hur folk springer i sex olika kategorier. Alla kategorier har sina fördelar och nackdelar. Eller kanske inte. Ett par har i stort sett bara nackdelar. Lite generellt kan man säga att tre av de sex profilera är väldigt bra, men på olika sätt för olika sträckor/farter. Och tre är rätt dåliga, men även de på olika sätt. Självklart tillhör få löpare renodlat en enda grupp. Du får därför på ett mycket överskådligt sätt se hur just din stil fördelas mellan de sex varianterna (se bilder längre ner). 

POWER RACER – snabbast men hög skaderisk
Vanlig löpstil för elitlöpare på medeldistans, dvs 800 och 1500 meter. Här måste man ha mycket bra spänst (leg stiffness) och ha ett gäller ett mycket kraftfullt  tryck i steget med väldigt kort kontakttid som ger lång steglängd. Det krävs rejält med vertikala krafter för att springa så här snabbt. Det betyder också högst skaderisk av alla löptyper. 84 procent av alla i den här kategorin är skadade minst en gång under en tvåårsperiod. Tävlar du på längre sträckor kan det här alltså vara ”over kill”. 

ECO SPRINTER – snabb, effektiv och låg skaderisk
Här får du den bästa av två världar. Även om det inte är lika optimalt för den snabbhet som krävs för medeldistans på elitnivå är det en löpstil som är väldigt vanlig bland elitlöpare på sträckor från 5 km till maraton. Samtidigt har dessa löpare nästan lika låg skaderisk som gruppen med lägst risk för skador. Kombinationen av en teknik som gör dig riktigt snabb och effektiv med en relativt låg skaderisk gör det här till en riktig vinnare och den profil som MotionMetrix leder dig mot.  

QUICK STEPPER – lägst skaderisk
Den här löpstilen som jag brukar kalla ”Glidare” och är den som har lägst skaderisk med relativt små belastningar på leder. Den bygger bland annat på en hög stegfrekvens med kort kontakttid och är vanlig bland ultralöpare, även på hög nivå, och är även vanlig bland kvinnor som springer maraton. Nackdelen är att den funkar bäst i relativt låga farter eftersom den höga stegfrekvensen gör att det blir så väldigt mycket vevande med kroppsdelar att den blir olönsam om man vill springa i snabbare fart än 4 min/km. Det är dock vanligt att det ”tar stopp” vid lägre farter än så då långt ifrån alla kan bli bekväma med att ha en stegfrekvens som ligger på minst 190 steg/min eller snabbare, vilket det blir frågan om när man närmar sig 4 min/km.

CONSTANT GLIDER – långsammast med låg skaderisk
Det här är löpstilen som liknar gång då man knappt lyfter från marken och nästan hela tiden har kontakt med marken. Extra vanlig bland äldre löpare och de med begränsad styrka och rörlighet. Visserligen gör denna ”gångstil” att dessa löpare har en lite lägre skaderisk än flera av de andra profilerna. Men det är samtidigt svårt att få upp någon fart. Man puttrar på i sitt lite långsamma tempo utan att det händer så mycket när man med träning försöker förbättra sina tider. 

EASY STRIDER – vanligast
Du ser den överallt. Lätt sittande löpning med landningar lite för långt framför kroppen. Bristande styrka/styvhet i kroppen gör det svårt att stå emot krafterna som uppstår vilket ger lite mjukare knän och höfter vid landning – tänk gammal svampig stötdämpning på en bil. Den här gruppen är de  som brukar vara mest känsliga för vilken typ av löparskor de har. En stil som varken funkar för någon vidare fart eller för att hålla skadorna borta. 

LONG STRIDER – mycket muskelkraft med broms och skaderisk
Den här gruppen har jag i många år kallat ”Kraftlöpare”. Tänk: man, 35-45 år som spelade mycket fotboll i sin ungdom och nu mest tar sig fram med muskelkraft och pannben. Visst finns det kvinnor som springer så här, men ingen grupp har så stor andel män som denna. 
Låg stegfrekvens som ger stor rörelse i höjdled och en fotisättning långt framför kroppen vilket ger både lång kontakttid (vilket är dåligt), mycket bromsande och hög skaderisk. Finns det inget gott att säga om Long Strider? Jo, de brukar faktiskt vara okej spurtare. Uthålligheten är det däremot sämre med eftersom löpstilen är så oekonomisk. 

Mitt testresultat när jag för första gången provade den nya funktionen. Måste säga att jag är rätt nöjd. Är väldigt renodlad Eco Sprinter vilket alltså är den löpstil många elitlöpare på sträckor på 5 km till maraton använder. Den är snabb, effektiv och med relativt låg skaderisk. Typ bäst, om man nu inte tävlar på 800 meter på elitnivå.

Provade sedan att vrida mig lite mer mot den snabba stilen hos Power Racers vilket fick min graf att se ut så ut som här ovan. Sjönk lite lågt i stegfrekvensen, vilket gjorde att jag drog åt lågfrekvensarna Long Striders. Fick inte riktigt till ett tillräckligt bra tryck och kort kontakttid som krävs för att helt bli en Power Racer. Har dock just börjat springa efter  12 månader utan egen löpträning pga ett söndervridet knä. Ge mig lite tid med plyometrisk träning (spänst/leg stiffness) ska jag nog vrida mig ytterligare åt det hållet. Vad jag nu ska med det till som inte springer medeldistans.

Provade därefter att få lite mer inslag av Quick Stepper min löpning om jag nu skulle vilja sikta på ultralöpning eller bara vill springa så skonsamt som möjligt. Och då vred sig grafen så som här ovan. Blev ingen renodlad Quick Stepper men kul att ändå se hur man med små justeringar kan vrida sin teknik så det passar bättre för den typ av löpning man ägnar sig åt. 

Så till den stora frågan: Vilken löpare är du?
– Boka MotionMetrix, test och analys, 60 min, här.
– Boka MotionMetrix-paket med tre träffar, 60+30+30 min, här. 

Eller läs mer om hur testen går till här.