Hopprep, ska det verkligen vara något för löpare? Är det inte mest flickor med flätor i Astrid Lindgren-filmer och boxare som pysslar med sånt? Jo, så kan det vara. Men det betyder inte att löpare bör skippa hoppandet för det är nämligen ett riktigt bra sätt att bli snabbare på. Om du ändå är hopprepsvägrare (eller är koordinationsblyg) finns det flera andra hopp och skutt-övningar längst ner i artikeln.  

Att det är bra med hopprep har jag skrivit om förut. Men då det nu kommit ännu en ny studie som visar detta tänkte jag ändå påminna på hur ett parminuters hoppande som uppvärmning inför löprundorna kan ge en signifikant förbättring av dina tider. I studien fick motionärer som springer milen på ca 50 minuter hoppa hopprep i fem minuter som en del i uppvärmningen inför sina löppass. 51 löpare hoppade hopprep och 45 tränade på som vanligt. Totalt fick hoppgruppen ihop 10-20 minuters hoppande per vecka under de tio veckor studien håll på. Som du ser på bilden här nedan som @sportscience.se satt ihop så fint testades flera olika saker före och efter de tio veckorna. Bland annat förbättrades styvheten i foten och hälsenan vilket ger en spänst som ökar den energi du kan få tillbaka via kroppens elastiska strukturer genom kortare kontakttid. Dessutom är det skadeförebyggande. I alla fall om du inte hoppar för mycket, vilket i och för sig är lätt hänt om man blir lite ivrig när det nu verkar finnas en ”genväg” till snabbhet som bara kostar 5 minuters extra träning per pass.
(texten fortsätter nedanför bilden)

Visst är det kul att parametrar som styvhet i foten ökar men det alla löpare undrar är ”blev de snabbare?” Svaret är: ja. I sammanfattningen konstateras att rephoppningen ”was effective in improving 3-km time-trial performance” samtidigt som ”No significant changes were reported in the control group”.

Börja gärna med att hoppa jämfota på stället. Men när du böjar bli lite van eller redan är säker på att du är tillräckligt tränad, kan du göra hoppandet mer likt löpning genom att göra det på ett ben i taget och dessutom framåt, precis som när man springer. Typ som jag gör på filmen här nedan:

När vi ändå är igång får du några fler filmer på spänstövningar här nere.
OBS: Den här typen av övningar sliter mer än man tror medan man hoppar. Så börja med färre repetitioner än du tycker känns lagom och öka sedan om allt känns okej. Märkligt nog är det bättre att i lagom takt öka belastningen och få kontinuitet i sin träning än att köra stenhårt från start och sedan ta ett uppehåll på grund av överbelastning.