”Armarna ska röra sig i färdriktningen. Åker de in över mittlinjen på kroppen slänger du bara energi i sidled.” Den här löpteknikinstruktionen låter helt logisk. Problemet är att jag har träffat en mängd löpare som fått ont i framför allt knän, och ibland i höften, just för att de följt rådet med att armarna ska röra sig i färdriktningen. 

Har ingen aning om vem som skrev den. Men en kommentar på mitt instagramkonto fäste verkligen hos mig. Den som skrev kommentaren tog upp risken att ”upphöja tumregler till lag”. Superbra formulerat! Det sätter verkligen fingret på något som jag stöter på hela tiden och som brukar funka så här:

En löpare har hört något om löpteknik eller träning och upphöjer detta till en lag huggen i sten som gäller alla löpare i alla farter. Vilken del av foten som man sätter ner först, hälen, framfoten eller hela foten, är en sån sak där en person kan vara säker på att endast en av dessa är rätt trots att det är väldigt mycket mer komplicerat än så och klassikern ”det beror på” nästan alltid måste appliceras när man pratar om fotisättning och det mesta när det gäller löpteknik och träningsupplägg.

Instruktionen ”armarna i färdriktningen” är något de flesta löpare har hört och det låter som sagt logiskt. Och jag säger inte att det är fel. Det som däremot ofta händer när en person är noga med att inte slänga med händerna utan just låta dem gå fram och tillbaka i färdriktningen är att de tappar rotationen i höften. Höften bör nämligen rotera lite. Man kan se det som att benet som gör frånskjutet tar med sig samma sida av höften lite bakåt. Eller så kan man se det som att sidan av höften där man driver fram knät åker framåt. En lite rotation bör det i alla fall vara. Det som händer när man tappar rotationen på grund av att man är lite för noga med att föra armarna i färdriktningen är att man börjar sätta fötterna lite för brett. Det här är faktiskt en orsak till löparskador som det nästan aldrig pratas om. Motsatsen, att man sätter fötterna överdrivet på lina eller till och med lite i kors, har till och med ett eget namn: ”Cross over gate” och är något som tas upp lite här och där i löptekniklitteraturen. Men ett för brett steg talas det sällan om. När fötterna hamnar lite för brett ökar sidokrafterna i höften och, framför allt, i knäna. Om du tänker dig att man gör skridskohopp så är du säkert med på hur det blir en hel del sidokrafter.

Jag har träffat ett flertal personer som springer lite för brett och har haft smärta och känningar i knän och höft och som i princip omedelbart slipper problemen när jag lär dem hur höftrotationen funkar samt (nu kommer själva huvudpoängen med den här texten) att det är okej att händerna slänger in lite över mittlinjen för att tillsammans med överkroppen balansera upp det hela. Typ som Kenenisa Bekele gör på bilden här nedan.

 

 

Anders Szalkai är en annan handviftare det gått rätt okej för. Observera att det är en jättestor skillnad på att springa och vrida hela överkroppen så att händerna åker tvärs framför kroppen och att handen slänger in över mittlinjen. Och här kom den andra poängen med den är texten. Bara för att ”handen över mittlinjen” inte är så bra på ett sätt (då rörelsen kommer av överdriven rotation av axlar/överkropp) är det ingen okränkbar lag utan kan faktiskt vara en instruktion som skapar problem. Jag kan däremot inte gå ut och säga att det alltid är bra släng med armarna framför kroppen även om det i vissa fall kan vara ett bättre alternativ än att få ont i knäna för att man tänkt ”armar i färdriktningen” för mycket. Man måste se till helheten. Så klart.

En höft som inte roterar gör dig dessutom mindre energieffektiv.

Kan man ha ett lagom brett steg och en energieffektiv rotation i höfen samtidigt som armarna faktiskt rör sig i färdriktningen? Klart man kan. Det var ju det jag sa. Bara för att det kan vara på ett sätt betyder inte det att det inte kan vara på ett annat sätt också. En tumregel kan vara jättebra. Men det är ingen orubblig sanning och lag.

Vill du veta hur brett eller smalt du springer eller hur krafterna går i dina leder och dessutom få hjälp att bli mer energieffektiv kan du veta det genom ”Test och korrigering” med mina 3D-kameror och mjukvaran MotionMetrix.
Läs mer och boka här.
Då kanske det går lite bra för dig som för de här löparna!