Löparresa till Kilimanjaro2018-10-16T23:55:28+00:00

Löparresa till Kilimanjaro februari 2019

Vill du ha ett minne för livet? Då är det bara att hänga på till Tanzanias största löparfest Kilimanjaro Marathon eller halvmarathon. Förutom ett spännande program med massor av löpning, upplevelser och själva loppet ska vi springa trail på Kilimanjaro med Tanzanias främsta ultralöpare, Simon Mtuy, som är rekordhållare i oassisterad löpning upp- och nerför Kilimanjaro.

Visst blir det löpning med Simon Mtuy och ett lopp som går över hel- eller halvmaraton fyllt av östafrikanska löpare. Men de här är främst en resa som vänder sig till dig som gillar upplevelser, att träna löpning och springa fantastiska lopp i vackra omgivningar. Du behöver på inget sätt vara ”elitmotionär”. Istället ser vi gärna en blandad grupp med löpare av olika kaliber. Det viktigaste är att du är sugen på ett äventyr och att du gillar att springa och vill lära dig mer om löpning tillsammans med en grupp likasinnade.

All info och bokning hittar du hos African Tours & Safaris. Men även här nedan kan du läsa mer om innehållet.

Se hela programmet nedanför filmen om Kilimanjaro Marathon:

Måndag 25/2. Avresa från Sverige

Flyg från Arlanda med Ethiopian Airlines avgår 20:50. Ankomst i Tanzania följande dag. Möjligheter finns att ansluta från t.ex. Göteborg.

Tisdag 26/2. Ankomst till Tanzania

Vid ankomst till Kilimanjaro Airport i Tanzania blir ni mötta av resans löpcoach, Fredrik Zillén och personal från African Tours & Safaris Tanzania. Efter att alla fått sitt bagage skjutsas ni till hotellet i Arusha. Boende på trevliga Planet Lodge. 16:00 är det en lättare joggingtur i området kring hotellet för de som orkar och vill jogga ur sig den långa resan. 17:00 hälsas alla välkomna av Fredrik som håller en kort föreläsning och presenterar i detalj programmet för den kommande veckan. 19:00 middag på hotellet.

Onsdag 27/2. Löpning och sightseeing i Arusha

06:30 är det morgonjogg i cirka 45 minuter. Tillbaka på hotellet för en dusch. 08:00 frukost. 09:30 running clinic med Fredrik. 11:00 kör ni hela gruppen tillsammans in till centrala Arusha för ett besök på Masai Market och en kortare guidad tur. Därefter finns tid för lunch och för den som vill möjlighet att strosa inne i standen på egen hand. Bussen går tillbaka till hotellet kl. 14:00. De som vill stanna inne i stan längre tar en taxi tillbaka på egen hand. Eftermiddagen på egen hand, vila, sola och bada vid poolen. 17:15 är det joggingtur i solnedgången. Idag springer ni upp till Moshono Hill några kilometer från hotellet. Är vädret klart får ni utsikt över Kilimanjaro. På eftermiddagens löpning kommer Fredrik att gå igenom löpteknik och ge er tips på hur ni energieffektivt springer uppför respektive nerför, något ni kommer att ha stor nytta av under loppet på söndagen. Idag kommer sannolikt några från African Tours & Safaris personal i Tanzania (som också ska springa Kilimanjaro Halvmarathon) att hänga med på rundan. Tillbaka till hotellet för en dusch innan middagen kl. 19:00.

Torsdag 28/2. Culture walk

06:30 är det morgonjogg i cirka 45 minuter. Tillbaka på hotellet för en dusch. 08:00 frukost. 09:00 hämtas ni vid hotellet för transfer en kort bit till utkanten av Arusha. Denna dag kommer ni att guidas genom en av Engiresi Village vid Mount Merus fot norr om Arusha. I byn guidas ni av vår mycket erfarne och kunnige guide och får en insikt i livet i Tanzania idag. Ni vandrar i cirka tre timmar och avslutar med lunch vid ett vackert vattenfall. Lunchen tillagas på plats av en av African Tours & Safaris kockar som normalt lagar mat på våra Kilimanjaroexpeditioner. Välj sedan om ni vill åka bil tillbaka till startpunkten och därefter hotellet eller om ni vill springa tillbaka. Löpning tillbaka tar troligtvis cirka en timme. Eftermiddagen på egen hand på hotellet. 19:00 är det åter avfärd från hotellet för middag på Khan’s, en lokal BBQ restaurang inne i centrala Arusha. Khan’s lockar både lokalbefolkning och turister.

Fredag 1/3. Traillöpning

Ni checkar ut från hotellet och packar in er i minibussar för färd mot Moshi vid Kilimanjaros fot. I Moshi kommer ni att träffa Simon Mtuysom är Tanzanias främsta ultralöpare. Simon har slutfört Western States 100 miles 10 gånger på 10 försök och har ett flertal gånger hamnat på topp 20 i tävlingen. Simon är även rekordhållare i oassisterad löpning uppför och nerför Kilimanjaro(från Mweka Gate 1900 möh. till Uhuru Peak 5 895 möh. och tillbaka till Mweka Gate) samt den som coachade rekordhållaren i assisterad löpning; Kilian Jornet. Läs mer om Simon här. Simon berättar om sina erfarenheter som ultalöpare och tar sedan med er på traillöpning på Kilimanajros sluttning. Cirka 1,5 timmes löpning på mellan 1300 och 1800 meters höjd i fantastisk terräng. Löpningen sker i lugn takt och ni gör stopp längs med vägen, Simon är er guide. Simon har växt upp och levt större delen av sitt liv på Kilimanjaro. Om vädret är klart kommer ni få vackra vyer både över Kilimanjaros vita topp och över Mount Meru i väster. Löpningen avslutas vid Simons farm i Mweka Village. Här finns möjlighet att duscha (enkla utomhusduschar) och byta om innan ni äter lunch tillsammans på Simons farm. Er följebil har kört i förväg och väntar på er vid ankomst så ni behöver inte bära med er handduk och ombyte utan det finns i bilen. Efter lunchen får ni en guidad tur på Simons 100 % ekologiska farm. På eftermiddagen kör ni ner till Alteza Lodge i Moshi där ni ska bo de sista nätterna. Middag på hotellet på kvällen.


Simon Mtuy springer på hög höjd på Kilimanjaro

Lördag 2/3. Förberedelse för Kilimanjaro Halvmaraton/marathon

Frukost 07:00. 09:00 gör ni en kortare tur till startpunkten för loppet imorgon och de som vill kan jogga lätt längs de första och eller sista kilometerna av banan. Åter till hotellet för lunch. Eftermiddagen på egen hand för vila och förberedelser inför loppet. Middag på hotellet på kvällen. Under middagen kommer Fredrik att ge er lite tips inför loppet. Vi rekommenderar att ni går och lägger er tidigt.

Söndag 3/3. Kilimanjaro Halvmaraton/marathon

Frukost serveras redan 04:00. 05:00 avfärd till startpunkten för er som ska springa marathon. 06:00 avfärd för er som ska springa halvmaraton. Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse och verkligen passar på att njuta av folkfesten. Vid målgång får ni er medalj och ni kommer också att få ett mellanmål av oss. Vi samlar hela gruppen för bilder och kanske en gemensam välförtjänt skål i valfri kyld dryck som säljs vid målområdet. Transfer tillbaka till hotellet för lunch och en eftermiddag med vila och egen tid. Middag på en lokal restaurang på kvällen.

Måndag 4/3. Vilodag eller dagsutflykt till Marangu Village

Frukost på hotellet och därefterär det valfritt om ni vill spendera dagen med sol, bad och kanske bara lugnt strosande i Moshi för att återhämta er från loppet eller om ni vill åka med på en dagsutflykt till Marangu Village på östra Kilimanjaro. I Marangu vandrar vi sakta genom byn som ligger på mellan 1200 och 1800 meters höjd och besöker ett chagga museum (Chaggafolket har levt på Kilimanjaro i hundratals år), en hantverksmarknad och på eftermiddagen avslutar ni dagen med att bada i ett vackert vattenfall. Bill tillbaka till hotellet i Moshi för middag. Dagsutflykt till Marangu Village ingår inte i priset utan bokas till av de som vill, kostnad 695 kr per person. I utflyktens pris ingår buss t.o.r. Marangu Village, guidad tur i byn, picknicklunch samt village fee vid besök vid vattenfall.

Tisdag 5/3. Hemresa

Frukost på hotellet. Den som vill kan hänga med Fredrik på en lätt joggingtur innan avresan till Kilimanjaro Airport för flyg hem. Ni hämtas vid hotellet 3 timmar innan flyget hem avgår. Flyg hem med Ethiopian Airlines avgår 17:35.

Det är möjligt att lägga till en safari och/eller sol och bad på Zanzibar för den som vill.

Pris:19 990 kr per person i dubbelrum inklusive flyg

I priset ingår:

 • Flyg tor. Stockholm – Kilimanjaro med Ethiopian Airlines. Möjlighet finns att, mot tillägg, ansluta från Göteborg eller Köpenhamn
 • 3 nätter på Planet Lodge i Arusha
 • 4 nätter på Alteza Lodge i Moshi
 • Helpension under resan, alla måltider i programmet ingår med undantag för lunch onsdag 27/2 då ni äter lunch på egen hand inne i Arusha (räkna med tillkommande kostnad på 5-15 USD beroende på var ni väljer att äta)
 • Transfer Kilimanjaro Airport  – Planet Lodge vid ankomst
 • Transfer Alteza Lodge – Kilimanjaro Airport vid hemresa
 • Alla transfers under resan enligt programet ovan
 • Alla utflykter under resan enligt programet ovan
  • Guidad dagsutflykt, culture walk, inklusive lunch
  • Traillöpning på Kilimanjaro tillsammans med Simon Mtuy, inklusive lunch och guidad tur på hans ekologiska jordbruk
 • Professionell löpcoach som leder resan
 • Startavgift till Kilimanjaro Halvmaraton eller Kilimanjaro Marathon
 • Vår trygghetsgaranti

I priset ingår inte:

 • Visum till Tanzania (500 kr från Tanzanias ambassadinnan avresa eller USD50 vid ankomst till Tanzania)
 • Dricks till guider och övrig personal
 • Avbeställningsskydd som tecknas innan första inbetalningen
 • Reseförsäkring, går att köpa och även som komplement till hemförsäkringen
 • Dagsutflykt till Marangu Village måndag 4/3

Vi reserverar oss för prisändringar p.g.a. tillgänglighet på flyget, boendet samt valuta- och skatteförändringar

MER INFO OCH BOKNING HÄR!

”Helt otroligt funking outstanding världsbäst. Släpp aldrig Fredrik Z från era träningsresor.”

Enkätsvar om Fredrik Zillén som ledare från en deltagare på ett triathlonläger