Löparresa till Kilimanjaro2019-03-12T08:59:44+00:00

Löparresa till Kilimanjaro februari 2020

Vill du ha ett minne för livet? Då är det bara att hänga på löparresan till Tanzanias där du får massor av upplevelser och en hel del löpning inklusive Tanzanias största löparfest Kilimanjaro halvmarathon (eller maraton) med ca över 10 000 deltagare där majoriteten är glada amatörer som är där för upplevelsen, inte snabba tider. 

Efter premiärresan 2018 har både ledare och deltagare svårt att bestämma sig för om det var en löparresa med massor av utlevelser eller om det var en upplevelseresa med en hel del löpning. För även om vi springer en hel del och kör löpteknik med mig så är det här inte ett träningsläger för dig med högt spända prestationsmål utan främst en resa som vänder sig till dig som gillar upplevelser, att träna löpning och springa fantastiska lopp i vackra omgivningar. Du behöver på inget sätt vara ”elitmotionär” men kanske kan springa milen på 60 min. Det viktigaste är dock att du är sugen på ett äventyr och att du gillar att springa och vill lära dig mer om löpning tillsammans med en grupp likasinnade.

BOKNINGEN ÖPPNAR VÅREN 2019
Vill du vara säker på att inte missa din plats och få ett mail när programmet för 2020 är klart och bokningen öppnar skickar du ett mail till fredrik@fredrikzillen.se så ordnar jag det.

Här nedan ser du en film om hur vi hade det på resan i februari 2019:

OBS – Programmet nedan är från 2019

Förändringar kommer att ske till nästa resa. Men här får du en ungefärlig bild av hur det kan bli.

Måndag 25/2. Avresa från Sverige
Flyg från Arlanda med Ethiopian Airlines avgår 20:50. Ankomst i Tanzania följande dag. Möjligheter finns att ansluta från t.ex. Göteborg.

Tisdag 26/2. Ankomst till Tanzania
Vid ankomst till Kilimanjaro Airport i Tanzania blir ni mötta av resans löpcoach, Fredrik Zillén och personal från African Tours & Safaris Tanzania. Efter att alla fått sitt bagage skjutsas ni till hotellet i Arusha. Boende på trevliga Planet Lodge. 16:00 är det en lättare joggingtur i området kring hotellet för de som orkar och vill jogga ur sig den långa resan. 17:00 hälsas alla välkomna av Fredrik som håller en kort föreläsning och presenterar i detalj programmet för den kommande veckan. 19:00 middag på hotellet.

Onsdag 27/2. Löpning och sightseeing i Arusha
06:30 är det morgonjogg i cirka 45 minuter. Tillbaka på hotellet för en dusch. 08:00 frukost. 09:30 running clinic med Fredrik. 11:00 kör ni hela gruppen tillsammans in till centrala Arusha för ett besök på Masai Market och en kortare guidad tur. Därefter finns tid för lunch och för den som vill möjlighet att strosa inne i standen på egen hand. Bussen går tillbaka till hotellet kl. 14:00. De som vill stanna inne i stan längre tar en taxi tillbaka på egen hand. Eftermiddagen på egen hand, vila, sola och bada vid poolen. 17:15 är det joggingtur i solnedgången. Idag springer ni upp till Moshono Hill några kilometer från hotellet. Är vädret klart får ni utsikt över Kilimanjaro. På eftermiddagens löpning kommer Fredrik att gå igenom löpteknik och ge er tips på hur ni energieffektivt springer uppför respektive nerför, något ni kommer att ha stor nytta av under loppet på söndagen. Idag kommer sannolikt några från African Tours & Safaris personal i Tanzania (som också ska springa Kilimanjaro Halvmarathon) att hänga med på rundan. Tillbaka till hotellet för en dusch innan middagen kl. 19:00.

Torsdag 28/2. Culture walk
06:30 är det morgonjogg i cirka 45 minuter. Tillbaka på hotellet för en dusch. 08:00 frukost. 09:00 hämtas ni vid hotellet för transfer en kort bit till utkanten av Arusha. Denna dag kommer ni att guidas genom en av Engiresi Village vid Mount Merus fot norr om Arusha. I byn guidas ni av vår mycket erfarne och kunnige guide och får en insikt i livet i Tanzania idag. Ni vandrar i cirka tre timmar och avslutar med lunch vid ett vackert vattenfall. Lunchen tillagas på plats av en av African Tours & Safaris kockar som normalt lagar mat på våra Kilimanjaroexpeditioner. Välj sedan om ni vill åka bil tillbaka till startpunkten och därefter hotellet eller om ni vill springa tillbaka. Löpning tillbaka tar troligtvis cirka en timme. Eftermiddagen på egen hand på hotellet. 19:00 är det åter avfärd från hotellet för middag på Khan’s, en lokal BBQ restaurang inne i centrala Arusha. Khan’s lockar både lokalbefolkning och turister.

Fredag 1/3. Traillöpning
Ni checkar ut från hotellet och packar in er i minibussar för färd mot Moshi vid Kilimanjaros fot. I Moshi kommer ni att träffa Simon Mtuysom är Tanzanias främsta ultralöpare. Simon har slutfört Western States 100 miles 10 gånger på 10 försök och har ett flertal gånger hamnat på topp 20 i tävlingen. Simon är även rekordhållare i oassisterad löpning uppför och nerför Kilimanjaro(från Mweka Gate 1900 möh. till Uhuru Peak 5 895 möh. och tillbaka till Mweka Gate) samt den som coachade rekordhållaren i assisterad löpning; Kilian Jornet. Läs mer om Simon här. Simon berättar om sina erfarenheter som ultalöpare och tar sedan med er på traillöpning på Kilimanajros sluttning. Cirka 1,5 timmes löpning på mellan 1300 och 1800 meters höjd i fantastisk terräng. Löpningen sker i lugn takt och ni gör stopp längs med vägen, Simon är er guide. Simon har växt upp och levt större delen av sitt liv på Kilimanjaro. Om vädret är klart kommer ni få vackra vyer både över Kilimanjaros vita topp och över Mount Meru i väster. Löpningen avslutas vid Simons farm i Mweka Village. Här finns möjlighet att duscha (enkla utomhusduschar) och byta om innan ni äter lunch tillsammans på Simons farm. Er följebil har kört i förväg och väntar på er vid ankomst så ni behöver inte bära med er handduk och ombyte utan det finns i bilen. Efter lunchen får ni en guidad tur på Simons 100 % ekologiska farm. På eftermiddagen kör ni ner till Alteza Lodge i Moshi där ni ska bo de sista nätterna. Middag på hotellet på kvällen.


Simon Mtuy springer på hög höjd på Kilimanjaro

Lördag 2/3. Förberedelse för Kilimanjaro Halvmaraton/marathon
Frukost 07:00. 09:00 gör ni en kortare tur till startpunkten för loppet imorgon och de som vill kan jogga lätt längs de första och eller sista kilometerna av banan. Åter till hotellet för lunch. Eftermiddagen på egen hand för vila och förberedelser inför loppet. Middag på hotellet på kvällen. Under middagen kommer Fredrik att ge er lite tips inför loppet. Vi rekommenderar att ni går och lägger er tidigt.

Söndag 3/3. Kilimanjaro Halvmaraton/marathon
Frukost serveras redan 04:00. 05:00 avfärd till startpunkten för er som ska springa marathon. 06:00 avfärd för er som ska springa halvmaraton. Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse och verkligen passar på att njuta av folkfesten. Vid målgång får ni er medalj och ni kommer också att få ett mellanmål av oss. Vi samlar hela gruppen för bilder och kanske en gemensam välförtjänt skål i valfri kyld dryck som säljs vid målområdet. Transfer tillbaka till hotellet för lunch och en eftermiddag med vila och egen tid. Middag på en lokal restaurang på kvällen.

Måndag 4/3. Vilodag eller dagsutflykt till Marangu Village
Frukost på hotellet och därefterär det valfritt om ni vill spendera dagen med sol, bad och kanske bara lugnt strosande i Moshi för att återhämta er från loppet eller om ni vill åka med på en dagsutflykt till Marangu Village på östra Kilimanjaro. I Marangu vandrar vi sakta genom byn som ligger på mellan 1200 och 1800 meters höjd och besöker ett chagga museum (Chaggafolket har levt på Kilimanjaro i hundratals år), en hantverksmarknad och på eftermiddagen avslutar ni dagen med att bada i ett vackert vattenfall. Bill tillbaka till hotellet i Moshi för middag. Dagsutflykt till Marangu Village ingår inte i priset utan bokas till av de som vill, kostnad 695 kr per person. I utflyktens pris ingår buss t.o.r. Marangu Village, guidad tur i byn, picknicklunch samt village fee vid besök vid vattenfall.

Tisdag 5/3. Hemresa
Frukost på hotellet. Den som vill kan hänga med Fredrik på en lätt joggingtur innan avresan till Kilimanjaro Airport för flyg hem. Ni hämtas vid hotellet 3 timmar innan flyget hem avgår. Flyg hem med Ethiopian Airlines avgår 17:35.

Det är möjligt att lägga till en safari och/eller sol och bad på Zanzibar för den som vill.

OBS – Programmet ovan är från 2019

Förändringar kommer att ske till resan 2020. Ovanstående text är för att ge en ungefärlig bild av hur det kan bli.

BOKNING: Bokningen öppnar senare i vår, 2019. Vill du ha ett mail när nästa års program är klart och bokningen öppnar skickar du ett mail till fredrik@fredrikzillen.se.

”Helt otroligt funking outstanding världsbäst. Släpp aldrig Fredrik Z från era träningsresor.”

Enkätsvar om Fredrik Zillén som ledare från en deltagare på ett triathlonläger