Löparresa till Kilimanjaro2019-04-29T07:44:39+00:00

Löparresa till Kilimanjaro februari 2020

Vill du ha ett minne för livet? Då är det bara att hänga på löparresan till Tanzanias där du får massor av upplevelser och en hel del löpning inklusive Tanzanias största löparfest Kilimanjaro halvmarathon (eller maraton) med över 10 000 deltagare där majoriteten är glada amatörer som är där för upplevelsen, inte snabba tider. 

KLIMATKOMPENSATION FÖR HELA RESAN INGÅR ALLTID!

Efter premiärresan 2018 har både ledare och deltagare svårt att bestämma sig för om det var en löparresa med massor av utlevelser eller om det var en upplevelseresa med en hel del löpning. För även om vi springer en hel del och kör löpteknik med mig så är det här inte ett träningsläger för dig med högt spända prestationsmål utan främst en resa som vänder sig till dig som gillar upplevelser, att träna löpning och springa fantastiska lopp i vackra omgivningar. Du behöver på inget sätt vara ”elitmotionär” men kanske kan springa milen på 60 min. Det viktigaste är dock att du är sugen på ett äventyr och att du gillar att springa och vill lära dig mer om löpning tillsammans med en grupp likasinnade.

Här nedan ser du en film om hur vi hade det på resan i februari 2019:

Det här ska vi göra på resan

Söndag 23/2. Avresa från Sverige
Flyg från Arlanda. Möjligheter finns att ansluta från t.ex. Göteborg.

Måndag 24/2. Ankomst till Tanzania
Vid ankomst till Kilimanjaro Airport i Tanzania blir ni mötta av resans löpcoach, Fredrik Zillén och personal från African Tours & Safaris Tanzania. Efter att alla fått sitt bagage skjutsas ni till hotellet i Arusha. Boende på trevliga Planet Lodge. 16:00 hälsas alla välkomna av Fredrik som  presenterar i detaljprogrammet för den kommande veckan. 17:00 är det en lättare joggingtur i området kring hotellet för de som orkar och vill jogga ur sig den långa resan. 19:00 middag på hotellet.

Tisdag 25/2. Morgonlöpning, sightseeing i Arusha och Lengani Village
06:30 är det morgonjogg i cirka 45 minuter. Tillbaka på hotellet för en dusch. 08:00 frukost. 09:30 running clinic med Fredrik. 11:30 kör ni hela gruppen tillsammans in till centrala Arusha för ett besök på Masai Market och en kortare guidad tur. Därefter lunch och för den som vill möjlighet att strosa inne i staden på egen hand. 15:15 går bussen vidare till Lengani Village. De som vill kan jogga den sista biten upp mot Lengani Village som ligger en bit upp på Mount Merus sluttning. I Lengani besöker ni skolan som byggts i samarbete mellan byn och Sverige (måste ha bättre text här). Efter skolbesöket beger ni er på en kortare trailrun i området i solnedgången. Buss tillbaka till Planet Lodge för dusch och middag.

2018 möttes vi av de här sjungande och dansande massajkvinnor när vi kom till skolan i Lengani Village.

Onsdag 26/2. Culture walk/Ng’iresi Village
06:30 är det morgonjogg i cirka 45 minuter. Tillbaka på hotellet för en dusch. 08:00 frukost. 09:00 hämtas ni vid hotellet för transfer en kort bit till utkanten av Arusha. Denna dag kommer ni att guidas genom en av Engiresi Village vid Mount Merus fot norr om Arusha. I byn guidas ni av vår mycket erfarne och kunnige guide och får en insikt i livet i Tanzania idag. Ni vandrar i cirka tre timmar och avslutar med lunch vid ett vackert vattenfall. Lunchen tillagas på plats av en av African Tours & Safaris kockar som normalt lagar mat på våra Kilimanjaroexpeditioner. Välj sedan om ni vill åka bil tillbaka till startpunkten och därefter hotellet eller om ni vill springa tillbaka. Löpning tillbaka tar troligtvis cirka en timme. Eftermiddagen på egen hand på hotellet. 19:00 är det åter avfärd från hotellet för middag på Khan’s, en lokal BBQ restaurang inne i centrala Arusha. Khan’s lockar både lokalbefolkning och turister.

Under vår morgonlöpning fick vi varje dag sällskap med barn på väg till skolan som skrattande sprang med oss långa bitar.

Torsdag 27/2. Lugn dag eller dagsutflykt till Arusha National Park
Morgonjogg och stretching och därefter frukost. 08:45 running clinic med Fredrik. Lugn dag på hotellet med lunch och middag på hotellet. Gå en promenad i omgivningen eller sola och bada vid hotellets pool.

Alternativ denna dag är dagsutflykt till Arusha National Park med safari i jeep och till fots. Arusha National Park består av Mount Meru, Momela sjöarna, svann och skog. I parken finns djur som t.ex. buffel, elefant, giraff, antiloper, zebra och ett flertal olika sorters apor. Ni gör er safari i jeep med guide och till fots tillsammans med en beväpnad parkvakt. Picknicklunch i parken mitt på dagen. Ni kommer tillbaka till hotellet i tid för middag. Denna dagsutflykt ingår inte i priset utan bokas separat. Ni som ska till Arusha National Park lämnar 10:00 så att ni hinner vara med på Fredriks running clinic innan avfärd.

Fredag 28/2. Traillöpning på Kilimanjaro
Ni checkar ut från hotellet och packar in er i minibussar för färd mot Moshi vid Kilimanjaros fot. I Moshi kommer ni att träffa Simon Mtuy som är Tanzanias främsta ultralöpare genom tiderna. Simon har slutfört Western States 100 miles 10 gånger på 10 försök och har ett flertal gånger hamnat på topp 20 i tävlingen. Simon är även rekordhållare i oassisterad löpning uppför och nerför Kilimanjaro (från Mweka Gate 1900 möh. till Uhuru Peak 5 895 möh. och tillbaka till Mweka Gate) samt den som coachade rekordhållaren i assisterad löpning; Kilian Jornet. Läs mer om Simon här. Simon berättar om sina erfarenheter som ultralöpare och tar sedan med er på traillöpning på Kilimanajros sluttning. Cirka 1,5 – 2 timmars löpning på mellan 1300 och 1800 meters höjd i fantastisk terräng. Ni kommer att ha flera guider och gruppen kommer delas in i 2 – 3 grupper för att ingen ska känna sig stressad utan alla ska kunna springa i sin egen takt. Simon har växt upp och levt större delen av sitt liv på Kilimanjaro. Om vädret är klart kommer ni få vackra vyer både över Kilimanjaros vita topp och över Mount Meru i väster. Löpningen avslutas vid Simons farm i Mweka Village. Här finns möjlighet att duscha (enkla utomhusduschar) och byta om innan ni äter lunch tillsammans på Simons farm. Er följebil har kört i förväg och väntar på er vid ankomst så ni behöver inte bära med er handduk och ombyte utan det finns i bilen. Efter lunchen får ni en guidad tur på Simons ekologiska farm. På eftermiddagen kör ni ner till Ameg Lodge i Moshi där ni ska bo de sista nätterna. Middag på hotellet på kvällen.

Simon Mtuy silar sin nyskördade honung som han dricker helt outblandad som sportdryck på sina långa tävlingar och träningar.

Lördag 29/2. Förberedelse för Kilimanjaro Marathon/Halvmaraton
Avfärd från hotellet 06:30 för en kortare tur till startpunkten för loppet imorgon och de som vill kan jogga lätt längs de första och eller sista kilometerna av banan. Åter till hotellet för frukost. Resten av dagen på egen hand för vila och förberedelser inför loppet för de som ska springa halvmaran eller helmaran. Middag på hotellet på kvällen. Under middagen kommer Fredrik att ge er lite tips inför loppet. Vi rekommenderar att ni går och lägger er tidigt.

Söndag 1/3. Kilimanjaro Halvmaraton/Marathon
Frukost serveras redan 04:00. 05:00 avfärd till startpunkten för er som ska springa Marathon. 06:00 avfärd för er som ska springa halvmaraton. Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse och verkligen passar på att njuta av folkfesten. Vid målgång får ni er medalj och ni kommer också att få ett mellanmål av oss. Vi samlar hela gruppen för bilder och kanske en gemensam välförtjänt skål i valfri kyld dryck som säljs vid målområdet. Transfer tillbaka till hotellet för lunch och en eftermiddag med vila och egen tid. Middag på en lokal restaurang på kvällen.

Samling före soluppgången vid starten på stadion i Moshi.

Nöjda och glada maratonlöpare efter målgång.

Måndag 2/3. Till Marangu Village och därefter till Kilimanjaro Airport för resa hem
Frukost på hotellet och därefter en dagsutflykt till Marangu Village på östra Kilimanjaro. I Marangu vandrar vi sakta genom byn som ligger på mellan 1200 och 1800 meters höjd på Östra Kilimanjaro. Marangu är centrum för folkslaget Chagga. Här får ni en chans att testa det lokala ölet (bryggt på banan), möta människor och kanske bära ved på huvudet. Om ni har tid besöker ni ett vackert vattenfall där ni kan svalka av er innan bussen kör till Kilimanjaro Airport för resa hem.

Det är möjligt att lägga till en safari och/eller sol och bad på Zanzibar för den som vill.

Pris och vad som ingår

Pris: 23 500 kr per person i dubbelrum inklusive flyg

I priset ingår:

 • Flyg tor. Stockholm – Kilimanjaro. Möjlighet finns att, mot tillägg, ansluta från Göteborg eller Köpenhamn
 • 4 nätter på Planet Lodge i Arusha
 • 3 nätter på Ameg Lodge i Moshi
 • Måltider enligt program
 • Transfer Kilimanjaro Airport  – Planet Lodge vid ankomst
 • Transfer Ameg Lodge – Kilimanjaro Airport vid hemresa
 • Alla transfers under resan enligt programet ovan
 • Alla utflykter under resan enligt programet ovan
  • Guidad dagsutflykt, culture walk, inklusive lunch
  • Traillöpning på Kilimanjaro tillsammans med Simon Mtuy, inklusive lunch och guidad tur på hans ekologiska jordbruk
 • Professionell löpcoach som leder resan
 • Vår trygghetsgaranti
 • Full klimatkompensering

I priset ingår inte:

 • Visum till Tanzania (500 kr från Tanzanias ambassad innan avresa eller USD50 vid ankomst till Tanzania)
 • Startavgift till Kilimanjaro Marathon eller Halvmaratohn. Tillkommer med 1250 kr. per person (inklusive transfer till och från start samt ”snackbox” efter loppet)
 • Dricks till guider och övrig personal
 • Avbeställningsskydd som tecknas innan första inbetalningen
 • Reseförsäkring, går att köpa och även som komplement till hemförsäkringen
 • Dagsutflykt till Arusha National Park. Kostar 2 690 kr. per person inklusive transfer, parkavgifter, safari i jeep samt safari till fots.

African Tours & Safaris reserverar sig för prisändringar p.g.a. tillgänglighet på flyget, boendet samt valuta- och skatteförändringar 

Mer information och bokning görs hos African Tours & Safaris
Mer om klimatkompensation för hela resan.

Boka här

Bild från kvällsjoggen första kvällen på plats 2019. Toppen av Kilimanjaro skymtar i bakgrunden.

”Helt otroligt funking outstanding världsbäst. Släpp aldrig Fredrik Z från era träningsresor.”

Enkätsvar om Fredrik Zillén som ledare från en deltagare på ett triathlonläger